Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Ομιλία στην Ολομέλεια επί του Νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά μέσα

246
  • Περαιτέρω στήριξη στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης

  • Απάντηση στην ένσταση αντισυνταγματικότητας.

 

Η Βουλευτής ως προερχόμενη από την Ελληνική περιφέρεια, συνεχάρη καταρχάς τον Υπουργό κ. Θ. Λιβάνιο για τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη στήριξη των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα τη δυνατότητα δοσοποίησης των οφειλών τους προς τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και την απαλλαγή τους από την καταβολή του 1,5% των διαφημιστικών εσόδων και του ειδικού φόρου διαφήμισης.

Περαιτέρω επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένας ευρύτερος σχεδιασμός, με πρόσθετα στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και τη στήριξη του περιφερειακού τύπου.

Συγκεκριμένα η βουλευτής είπε «Τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι αυτά μέσω των οποίων οι συμπολίτες μας ενημερώνονται για τις ειδήσεις και τα προβλήματα του τόπου τους, ειδήσεις οι οποίες είναι δύσκολο να προβληθούν σε κανάλια εθνικής εμβέλειας. Αλλά είναι και αυτά που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημία από το κλείσιμο των τοπικών επιχειρήσεων και τη μείωση της διαφημιστικής ύλης, που αποτελεί και το μόνο έσοδό τους. Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα περιφερειακά μέσα, οφείλουμε να στηρίξουμε εν γένει την Ελληνική περιφέρεια».

Απαντώντας δε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ‘ΜέΡΑ 25’ επισήμανε ότι πρέπει να απορριφθεί, διότι είναι μη νόμιμη και αβάσιμη, καθώς με το νομοσχέδιο δεν αφαιρείται καμία αποφασιστική αρμοδιότητα από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Σε κάθε περίπτωση, η βουλευτής τόνισε, ότι αν υπήρχε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής θα είχε διατυπώσει σχετική παρατήρηση στην υποβληθείσα έκθεσή της.

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτησή της: