Australian Open : επική ανατροπή και πρόκριση του Στέφανου Τσιτσιπά στην 4αδα

229

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς βρέθηκε πίσω με 0-2 σετ, αλλά έκανε μια επική ανατροπή επί του κατόχου 20 Grand Slam τίτλων, Rafael Nadal, για να πάρει την πιο γλυκιά πρόκριση της καριέρας του για τα ημιτελικά του Australian Open!

Μετά από 4 ώρες 5 λεπτά μιας συγκλονιστικής μάχης στη Rod Laver Arena, o Στέφανος Τσιτσιπάς ανέτρεψε το 0-2 σετ απέναντι στον Rafael Nadal, για να πάρει τη νίκη με 3-6, 2-6, 7-6 (4), 6-4, 7-5 και να προκριθεί στους ημιτελικούς του Australian Open για 2η φορά στην καριέρα του!

Ο Τσιτσιπάς έγινε μόλις ο 3ος παίκτης που καταφέρνει να ανατρέψει έναν αγώνα με τον Rafael Nadal από 0-2 σετ, 2ος σε Grand Slam. Το είχε κάνει ο Roger Federer στο Μαϊάμι το 2005 και ο Fabio Fognini στο US Open το 2015, με τον Nadal να έχει κερδίσει 246 από τις 248 προηγούμενες αναμετρήσεις του, στις οποίες προηγήθηκε με 2-0 σετ!

Προκρίθηκε για 2η φορά στα ημιτελικά του Australian Open, όπου το 2019 τον είχε σταματήσει ο Nadal. Αυτή τη φορά θα έχει απέναντί του τον Daniil Medvedev, που νωρίτερα σήμερα κέρδισε με 3-0 σετ τον Andrey Rublev.

 

Ο Στέφανος έδειχνε να είναι εκτός κλίματος στα πρώτα δυο σετ του αγώνα, με τον Nadal να τον παρασέρνει στον δικό του ρυθμό, να κυριαρχεί στο γήπεδο και να φτάνει αρκετά άνετα σ’ αυτό το 2-0 σετ!

Στο 3ο σετ ο Ισπανός έχασε μόνο έναν πόντο σε όλα τα service games του (24/25) και αυτόν στο τελευταίο game, παίζοντας πάρα πολύ καλά και σταθερά. Καλά έπαιζε και ο Στέφανος, ο οποίος ανέβασε αρκετά το επίπεδό του σε αυτό το σετ και ούτε εκείνος απειλήθηκε από τη γραμμή του σερβίς.

Στο πολύ κρίσιμο tie-break, o Nadal έκανε δυο ασυνήθιστα αβίαστα λάθη σε smash και ο Στέφανος, που ήταν πολύ σταθερός και δεν έκανε λάθη, το εκμεταλλεύτηκε αυτό και επιβλήθηκε με 7-4, για να επιστρέψει στη διεκδίκηση της νίκης.

Από εκεί και πέρα, το σκηνικό άλλαξε αρκετά. Ο Στέφανος ήταν πια ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο και φαινόταν να έχει το πάνω χέρι. Έχοντας άλλα 3 χαμένα break points νωρίτερα, κατάφερε να κάνει το πρώτο του break στο ματς στο 9ο game του 4ου σετ, για να περάσει μπροστά με 5-4 και να το κατακτήσει στη συνέχεια, χάρη σε άλλο ένα εύκολο κράτημα σερβίς.

Στο 5ο σετ έγινε μεγάλη μάχη, με τον Στέφανο να κρατάει, να παραμένει λίγο καλύτερος από τον Nadal και να κάνει το πολύ μεγάλο break στο 11ο game, για να περάσει μπροστά με 6-5. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα πολύ δύσκολο game, με τον Nadal να πιέζει και να μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για να παραμείνει στο τουρνουά.

Τελικά, μετά από 3 ισοπαλίες, ένα σβησμένο break point και το 3ο του match point, o Στεφ ολοκλήρωσε τον πολύ σπουδαίο θρίαμβο με ένα backhand στην ευθεία, αφήνοντας “άγαλμα” τον Ισπανό, ανήμπορο να κάνει οτιδήποτε.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του Τσιτσιπά, δεδομένου και του τρόπου με τον οποίο ήρθε. Ο Στεφ κέρδισε για 2η φορά σε 8 αναμετρήσεις τον Nadal (2-6), τον παίκτη που τον δυσκόλεψε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν.

Θα βρεθεί για 2η φορά στα ημιτελικά του Australian Open την Παρασκευή, για 3η συνολικά σε ένα major και θα διεκδικήσει την πρώτη του πρόκριση σε έναν τελικό Grand Slam.

tennisnews.gr