Η Σοφία Μαυρίδου επί τω έργω

379

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, επικεφαλής των συνεργείων, συντονίζει το έργο και επιβλέπει με συνεχείς αυτοψίες σε όλα τα σημεία, την πορεία αντιμετώπισης της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει ήδη την Πιερία, με την κωδική ονομασία «ΜΗΔΕΙΑ»

Σοφία Μαυρίδου: Με συνέπεια και σοβαρότητα απέναντι στον πολίτη, δίνουμε τον δικό μας αγώνα για να διατηρήσουμε τις οδικές αρτηρίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας αρμοδιότητάς μας, ασφαλείς και προσβάσιμες από όλους.

«Όσο τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα, τόσο και οι προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με όλο το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, αυξάνουν και υπερβάλλουν τα προβλεπόμενα, εφαρμόζοντας με δυναμική αναπροσαρμογή το σχέδιο αποχιονισμού και αντιπαγετικής προστασίας», σημειώνει η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.

Τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται στο πεδίο από την πρώτη στιγμή της έναρξης του φαινομένου της έντονης χιονόπτωσης με επαναληπτική ρήψη άλατος, σε όλο το οδικό δίκτυο ευθύνης της, ως εξής και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες με συνεχή ανασχεδιασμό για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης Πολιτικής Προστασίας:

  • Κατερίνη – Σβορώνο – Κάτω Μηλιά – Φωτεινά – Πέτρα – Άγιο Δημήτριο – όρια Νομού με ΠΕ Λάρισας.
  • Κατερίνη – Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης – Αρωνά – Λαγόραχη – Ελατοχώρι – Ρητίνη – Βρύα – Κατερίνη.
  • Κατερίνη – κτίριο Αστυνομίας – κτίριο Πυροσβεστικής – κρατικό ΚΤΕΟ – Αιγίνιο – Μεγάλη Γέφυρα – όρια Νομού με ΠΕ Ημαθίας.
  • Κατερίνη – Παλιό Κεραμίδι – Εξοχή – Καταλώνια – Ρυάκια – Τρίλοφο – Γανόχωρα – Κατερίνη.
  • Κατερίνη – Κίτρος – Παλιόστανη – Ρυάκια – Καστανιά – Κολινδρό – Αιγίνιο – Παλιάμπελα – Λιβάδι.
  • Επίσης, στους οδικούς άξονες Κατερίνη – Περίσταση – Παραλία, στον παράπλευρο δίκτυο της ΠΑΘΕ προς το Δήμο Δίου – Ολύμπου καθώς και στην Περιφερειακή Οδό της Κατερίνης.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπενθυμίζει στους οδηγούς, που πρέπει αποδεδειγμένα να ταξιδέψουν, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα και να τηρούν τις παρακάτω συμβουλές ασφαλούς οδήγησης: πριν το ταξίδι να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων. Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση. Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα, αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους. Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες. Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα του οχήματός τους και να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας, ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση των αλυσίδων. Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης. Να παρακολουθούν και να τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης και να τηρούν τις υποδείξεις της τροχαίας. Ακόμα, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Οι πολίτες που κινούνται με τα πόδια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της πιθανής ολισθηρότητας των πεζοδρομίων ή/και των οδοστρωμάτων μέσα στους αστικούς ιστούς.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων με κάθε τρόπο και μέσο, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [www.emy.gr] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), καθώς και το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [www.civilprotection.gr].