Σε μια δίκη στo ΣτΕ θα κριθεί συνολικά η νομιμότητα των προστίμων 300 ευρώ για τον κορονοϊό

374

Σε μια , πιλοτική, δίκη θα κριθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας , όλες οι προσφυγές πολιτών κατά της συνταγματικότητας και νομιμότητας των διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασπορά του COVID-19.

Η πρόεδρος του ΣτΕ Ειρήνη Σάρπ με αφορμή τις προσφυγές που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια ,  συγκάλεσε, κατ’ επιταγήν του νόμου 3900/2010, την αρμόδια τριμελή επιτροπή (συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι   Μαρία Καραμανώφ και Ιωάννης Γράβαρης)  οποία, και έκανε δεκτό το αίτημα οι υποθέσεις εισήχθησαν προς στο ΣτΕ ως πιλοτική δίκη.

Έτσι όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, “παγώνουν” προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.

Οι προσφυγές

Οι τελευταίες προσφυγές αφορούν 94 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ που κόπηκαν  στην Θεσσαλονίκη κατά την ημέρα της επετείου του Πολυτεχνείου

46 Θεσσαλονίκης  κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των   προστίμων καθώς και αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας, να “τραβήξουν” από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας τις αιτήσεις ακύρωσης τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).

Τοι αίτημα αυτό έγινε δεκτό.