Η αποκαθήλωση Φιλιππίδη και Κιμούλη μετά τον ορυμαγδό καταγγελιών – Οι συνεργασίες που κόπηκαν

293

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον χώρο του θεάτρου μετά τον ορυμαγδό καταγγελιών για λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική παρενόχληση και βία.

Η αποκάλυψη της Ζέτας Δούκα για τη λεκτική και σωματική βία που υπέστη από τον Γιώργο Κιμούλη έδωσε το θάρρος και σε άλλες γυναίκες και άνδρες να μιλήσουν όχι μόνο για τη λεκτική βία που υπέστησαν αλλά και τη σεξουαλική παρενόχληση και βία. Μια κατάσταση που έμοιαζε με κοινό μυστικό στον χώρο του θεάτρου, αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει για αυτή.

Η αρχή έγινε λοιπόν με τη Ζέτα Δούκα, ακολούθησαν πολλές πρωταγωνίστριες που είχαν ανέβει στο θεατρικό σανίδι μαζί με τον Γιώργο Κιμούλη, οι οποίες μίλησαν για ψυχολογική βία και απαράδεκτες συμπεριφορές, ενώ οι ηθοποιοί Τζένη Μπότση, Αγγελική Λάμπρη και Λουκία Μιχαλά ακολούθησαν καταγγέλλοντας γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Και οι καταγγελίες δεν σταμάτησαν εκεί…

Στη συνέχεια ήρθε η καταγγελία της Αννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, της Λένας Δροσάκη και της Πηνελόπης Αναστασοπούλου κατά του Πέτρου Φιλιππίδη. Τα όσα περιέγραψαν οι τρεις ηθοποιοί στην καταγγελία τους προκαλούν σοκ. Ανεκδιήγητες καταστάσεις, στα όρια του αδιανόητου.

Ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων δεν σταμάτησε εκεί. Μια συγκλονιστική μαρτυρία από έναν πρώην ηθοποιό για τα όσα έζησε στο σπίτι γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού στα 19 του, όταν είχε όνειρο να κάνει καριέρα στην υποκριτική, προκαλούν ανατριχίλα. Και ακολούθως ήρθε και η πρώτη καταγγελία στη Δικαιοσύνη. Μια μήνυση που κατατέθηκε χθες κατά πασίγνωστου ηθοποιού και σκηνοθέτη για βιασμό ανηλίκου.

Και ενώ η φημολογία για νέες καταγγελίες φουντώνει και αναμένονται εξελίξεις στις υποθέσεις που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, δύο από τους πρωταγωνιστές του θεάτρου που πρωταγωνίστησαν και στο ελληνικό #metoo, ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιώργος Κιμούλης, ζουν και επί της ουσίας την αποκαθήλωση, με τις δουλειές τους να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη…

Ήδη η ΕΡΤ χθες ανακοίνωσε ότι κόβει τον Πέτρο Φιλιππίδη από το σίριαλ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», το οποίο θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά χωρίς εκείνον.

Ο Αλέξης Μίχας στο «Πρωινό» ανέφερε ότι υπήρξε μια επιστολή μερίδας ηθοποιών της σειράς «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», οι οποίοι με e-mail ζητούσαν επίσημα να αποχωρήσει από το σίριαλ o ηθοποιός και να συνεχίσουν τα γυρίσματα. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ ήρθε να τους καθησυχάσει.

Καθώς τα 10 επόμενα επεισόδια του «Πλάτανου» έχουν ήδη γυριστεί, η ΕΡΤ αποφάσισε να τα προβάλει κανονικά, γιατί αλλιώς δεν θα πληρώνονταν οι συντελεστές του σίριαλ. Ωστόσο, ο Πέτρος Φιλιππίδης ήδη από σήμερα είναι εκτός σετ και δεν θα συμμετάσχει σε άλλα επεισόδια.

Ο ήρωας δεν θα πεθάνει, ούτε θα αντικατασταθεί, αλλά θα εξαφανιστεί μέσω διηγήσεων, όπως αποκάλυψε και ο Αλέξης Μίχας στο «Πρωινό».

Την ίδια ώρα πρέπει να θεωρείται δεδομένο το τέλος της συνεργασίας του Πέτρου Φιλιππίδη με το θέατρο «Μουσούρη». Παραγωγός των έργων που ανεβάζει τα τελευταία 20 χρόνια ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ο Κάρολος Παυλάκης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υπό το βάρος όλων αυτών των απίστευτων αποκαλύψεων η συνεργασία τους δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.

Στο ίδιο πλαίσιο και η Digea, πάροχος ψηφιακού σήματος στην Ελλάδα, κατέβασε από την πλατφόρμα της τη διαφήμισή της, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός, ενώ η συνεργασία που υπήρχε και αφορούσε στη δημιουργία και άλλων σποτ δεν θα συνεχιστεί.

Γιώργος Κιμούλης -Εκτός Φεστιβάλ Αθηνών

Χθες, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έκοψε τον Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Φιλοκτήτης».

Η απόφαση αυτή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έρχεται μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα και άλλων συμπρωταγωνιστριών του για ψυχολογική βία. Σύμφωνα με πληροφορίες , ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, δεχόταν πιεστικές ερωτήσεις για το αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η παράσταση.

Σημειώνουμε ότι ο Γιώργος Κιμούλης δεν πρωταγωνιστούσε απλώς στην παράσταση, αλλά είχε κάνει και τη μετάφραση του έργου του Σοφοκλή. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η παράσταση επρόκειτο να ανέβει στην Επίδαυρο πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά μεταφέρθηκε το καλοκαίρι του 2021 εξαιτίας των ματαιώσεων που προκάλεσε η πανδημία πέρυσι. Εξαιρετική σημασία έχει ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μη μείνουν χωρίς εργασία τα μέλη του θιάσου που είχαν ήδη συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ.

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ:

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στη δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μη συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράστασης για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα τη διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της.

Πηγή: iefimerida.gr