Ένταση και δακρυγόνα στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

178

Ένταση επικράτησε λίγο πριν από τις 15.00 στο Σύνταγμα μεταξύ φοιτητών που συμμετέχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και δυνάμεων της αστυνομίας, την ώρα που στη Βουλή συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν φοιτητές προσπάθησαν να σπάσουν το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί μπροστά από το μνημείο του άγνωστου Στρατιώτη.

Η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων, ενώ έγινα και κάποιες προσαγωγές, ενώ στη συνέχεια η ένταση εκτονώθηκε.

Ένταση και δακρυγόνα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Αυτήν την ώρα, η κατάσταση είναι ήρεμη και οι διαδηλωτές παραμένουν στο Σύνταγμα.”

Με κεντρικό σύνθημα “Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές πειθαρχικά” οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και μετά κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Συλλαλητήριο επεισόδια b 10.02.2021

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου πήραν μάλιστα μεγαλύτερη έκταση από ό,τι στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου των φοιτητών έξω από το ΥΜΑΘ που ζητούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Στην πορεία των φοιτητών συμμετείχαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, και άτομα ενταγμένα στον αντεξουσιαστικό χώρο. Όταν κινήθηκαν προς το μέρος της αστυνομίας που περιφρουρούσε την είσοδο του ΥΜΑΘ απωθήθηκαν με χρήση δακρυγόνων.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι διασπάστηκαν σε δρόμους γύρω από την περιοχή του Διοικητηρίου πετώντας μολότοφ και πέτρες και ρίχνοντας κάδους για να κλείσουν τους δρόμους, με δυνάμεις της αστυνομίας να τους ακολουθούν. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι έγινε μια προσαγωγή.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στη 1 από την Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου) και μέσω των οδών Εγνατίας, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Ίωνος Δραγούμη με συνθήματα κατά του νομοσχεδίου η πορεία κατέληξε στο Διοικητήριο (ΥΜΑΘ).

Νωρίτερα, οι φοιτητές προχώρησαν σε αποκλεισμό εισόδων στο campus και σε κτίρια της Πολυτεχνικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη 10.02.2021