Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – “Κλειδώνει” το ολικό lockdown στην Αττική

223

“Κλειδώνει”, όπως όλα δείχνουν, η επιβολή ολικού lockdown στην Αττική.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εκτάκτως αυτήν την ώρα, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά τη σύσκεψη, θα ανακοινωθούν σήμερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υπάρξει εισήγηση για πρόσθετους περιορισμούς στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, για την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς αλλά και για τη διεύρυνση του περιορισμού κυκλοφορίας στην Αττική.

Εν τω μεταξύ τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο που εκτιμάται πως έχει κυμανθεί πάνω από τα 1.500.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Capital.gr τρία είναι τα στοιχεία που…χτυπούν ηχηρά καμπανάκι για την Αττική:

-Η  αύξηση της διασποράς στην ηλικία μηδέν έως εννέα.
-Η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
-Η αύξηση των διασωληνώσεων.

“Η Τρίτη είναι σημαντική ημέρα, καθώς δείχνει την τάση της εβδομάδας. Στόχος μας είναι, πάντα  η προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών”, σημειώνουν πηγές.

Το στίγμα πάντως είχε δώσει από νωρίς ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος είχε δηλώσει: “Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση”, σημείωσε (Open) ο υπουργός Υγείας.

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο Προέδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως.

Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα”.