“Ο δε υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται “

458

Του Ηλία Χρυσικού*

Στις ημέρες του κορoναϊού ακούμε πολλά παράξενα και περίεργα. Αν όμως ανατρέξουμε σε κείμενα Αγίων, θα δούμε πόσο κοντά είμαστε σε όσα είπε κάποτε ο Μέγας Αντώνιος: ” Θα έρθει καιρός, που οι άνθρωποι θα τρελαθούν. Και τότε, άμα βλέπουν κάποιον στα λογικά του, θα πέφτουν επάνω του και θα φωνάζουν: “Αυτός είναι τρελός” και θα τον βγάζουν τρελό, επειδή δεν θα τους μοιάζει.

Άραγε μπορούμε να φαντασθούμε, σε τι δύσκολη θέση θα βρεθούν οι καλοί και λογικοί άνθρωποι; Δυστυχώς με τα όσα συμβαίνουν σήμερα, ζούμε μέσα σε μια κοινωνία, όπου ομολογουμένως έχει χαθεί η αίσθηση της κοινής λογικής, όπου μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων, “ευαγγελιστών της παγκοσμιοποίησης”, διαστρέφει αιώνια στερεότυπα, ιστορία, ήθη και παραδόσεις των Ελλήνων, αλλά και άλλων λαών.

Ζούμε μέσα σε μια κοινωνία, όπου ο κάθε άνθρωπος που αντιδρά στις επιδιώξεις αυτής της μειοψηφίας και υπερασπίζεται τα δικαιώματα της καθολικής πλειοψηφίας, αυτομάτως “βαπτίζεται” ρατσιστής, ακροδεξιός, λαϊκιστής, εθνικιστής, μισαλλόδοξος, σκοταδιστής, αναχρονιστικός, πατριδοκάπηλος κ.α..

Φίλοι μου, η πραγματική πρόοδος ενός λαού, πηγάζει από τις παραδόσεις του έθνους μας, τα ήθη, τα έθιμα, τις ρίζες, την πίστη μας, τα Ιερά και τα Όσια της Πίστης μας, που είναι η πολιτισμική περιουσία μας. Αυτή είναι που εκφράζει τον ίδιο το λαό, που ανταποκρίνεται στα δικά του βιώματα, στις δικές του συνήθειες, στη δική του ιδιοσυγκρασία, στη δική του ψυχοσύνθεση.

Όσο είναι ανάγκη, ας κοιτάξουμε το παρελθόν με στόχο να οικοδομήσουμε το μέλλον. Δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά χωρίς το βλέμμα προς τα πίσω. Μοναστήρια και Εκκλησία, το λίγο “αθάνατο νερό” που έχουν φυλαγμένο μέσα “στη στέρνα της παράδοσης”, μας καλούν να πιούμε, ώστε να μη μας ξεραίνει ο “λίβας” της ξενομανίας και να μην υποδουλωθούμε στα πάθη τους.

Ζούμε εποχή πού βρέχει “τρελό νερό” και αναρωτιέμαι αν θα πάμε κι εμείς όπως και οι άλλοι, ή θα μείνουμε σ΄ εκείνο που μας δείχνει το θέλημα του Θεού.

Άραγε για πόσο; Για λίγο; Όσο αντέξουμε; Ή για πάντα;

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr