Μπ. Σκούφα: « Οι επιχειρηματίες εμπιστεύτηκαν τις προτροπές του Υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, άνοιξαν και έμειναν εκτός χρηματοδότησης»

262

Ως ένα πρόγραμμα «κατά παραγγελία» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δράση που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και  χρηματοδοτήθηκε  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19  καθώς οδήγησε στον αποκλεισμό πολλών από αυτές. Αφενός τα κριτήρια που τέθηκαν από  τα οποία αποκλείστηκε μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων κυρίως της ένδυσης και τη υπόδησης, αφετέρου μια εκ των βασικών προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων που  ήταν να είναι κλειστές τον Ιούνιο του 2020, είχαν ως αποτέλεσμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης,  να μείνουν εκτός χρηματοδότησης πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είχαν  ανοίξει εκείνη την περίοδο. Στην ερώτηση της κα Σκούφα την οποία συνυπογράφουν 14 ακόμη βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην στάση του υπουργού Ανάπτυξης  και Επενδύσεων, κ. Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος τον Μάιο  με δηλώσεις καλούσε την αγορά να ανοίξει δημιουργώντας ανάλογη ψυχολογία.

Αποκλείστηκαν επιχειρήσεις για λίγες ημέρες λειτουργίας τον Ιούνιο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι επιχειρήσεις της Πιερίας που στηρίζονται εξόχως στον εποχικό τουρισμό από χώρες γειτονικές προς την πατρίδα μας, εμπιστευόμενες τον Υπουργό, έσπευσαν να «ανοίξουν», αμέσως μόλις δόθηκε η άδεια για το έτος 2020, χωρίς καμία καθυστέρηση, καθώς η τουριστική περίοδος είναι ούτως ή άλλως πολύ σύντομη στη Μακεδονία και προμηνυόταν ακόμη πιο ήπια λόγω της ανάγκης τήρησης των απολύτως απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Φυσικά τότε, τον Μάιο του 2020, οι επιχειρήσεις της Πιερίας δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, ότι μια Πρόσκληση της ΠΚΜ τρεις μήνες αργότερα, θα τους πετούσε έξω από το χρηματοδοτικό εργαλείο των 5.000 ως 50.000 Ευρώ, ως τιμωρία για τις λίγες ημέρες λειτουργίας τους τον Ιούνιο 2020.

Υπήρξε “εσωτερική πληροφόρηση”;

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι αντίστοιχες επιχειρήσεις Αθηνών δεν «άνοιξαν» τον Ιούνιο 2020 και θα πληρούν το κριτήριο του ελάχιστου τζίρου τον Ιούνιο του 2020, όταν αντίγραφα της αποδεδειγμένα αποτυχημένης Πρόσκλησης εφαρμοστούν στην υπόλοιπη επικράτεια..

Κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων

Έχει αποδειχθεί η ανικανότητα της Κυβέρνησης να εκπονήσει  ένα εθνικό, συστηματικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των περιορισμών για την αποτροπή διασποράς του SARS-CoV-19 και στήριξης των πληττομένων επιχειρήσεων. Τώρα πλέον αποδεικνύεται και η ανικανότητά της να συνδυάσει τις εξαγγελίες σας με τις πράξεις σας.