9 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

152

Η σημερινή ημερομηνία, 9 Φεβρουαρίου, εκτός από οτι υπήρξε η ημέρα που «κοιμήθηκε» ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός, έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

 

Η σημερινή ημέρα του Φλεβάρη δεν είναι μια όπως όλες οι άλλες. Αποτελεί ημέρα μνήμης για τον «θάνατο» του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού αλλά και ύψιστης τιμής καθώς θεωρείται Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσα σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017).

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνήσει για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και από τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας περιλαμβάνει εκδηλώσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, αλλά και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, που διατηρούν τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ή ελληνικών σπουδών.

Πηγή: sansimera.gr