Ικανοποίηση από την Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια

253

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχθήκαμε τις προηγούμενες μέρες την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2030 για την Οδική Ασφάλεια. Το σχέδιο δράσης που θα γίνει νόμος του κράτους αποτελείται από  το τετράπτυχο «Ασφαλείς δρόμοι, Υπεύθυνοι οδηγοί, Κυκλοφοριακή παιδεία, Δίκαιοι κανόνες για όλους».

Κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία του Σχεδίου Δράσης είναι:
Προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στους Δήμους όλης της χώρας.
Υποχρεωτική διδασκαλία Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία.
Μείωση του ορίου ταχύτητας στις αστικές περιοχές στα 30 χλμ/ώρα.
Αλλαγές του τρόπου εκπαίδευσης και εξέτασης νέων οδηγών.
Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
Προώθηση οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον που φέρουν σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.
Θεσμοθέτηση Εθνικού Παρατηρητηρίου για την οδική ασφάλεια.
Μεγάλα έργα οδικών υποδομών και παρεμβάσεις σε σημεία αυξημένης επικινδυνότητας.

Τα περισσότερα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, είχαν συμπεριληφθεί στις προτάσεις που ο Σύλλογός μας κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή Πιερίας και μέλους της Επιτροπής κ. Φώντα Μπαραλιάκου, καθώς και στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τη Μικροκινητικότητα το Νοέμβριο του 2020 σε συνεργασία με τη νεοσύστατη Ελληνική Ομοσπονδία Αστικής Ποδηλασίας της οποίας είμαστε ιδρυτικά μέλη.

Η Ποδηλατική Απόδραση Πιερίας από την ίδρυσή της κάνει πράξη και  προωθεί την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά και την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτων και προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τις Αρχές και τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Τομέας Ποδηλατικής Παιδείας του Συλλόγου με ειδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας επισκέπτεται κάθε χρόνο σχολεία όλων των βαθμίδων και παρουσιάζει στους μαθητές το πρόγραμμα «Ποδηλατώ με ασφάλεια», ενώ παράλληλα διενεργεί πλήθος εκπαιδευτικών δράσεων κυκλοφοριακής αγωγής για όλες τις ηλικίες.

Πέρα από την ικανοποίηση που πήραμε από την ανακοίνωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη στο άμεσο μέλλον για να μη μείνει απλά μια υπόσχεση όπως τόσες άλλες τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορούμε πλέον όλοι, πεζοί, ποδηλάτες και οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων, να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στις πόλεις και στο οδικό δίκτυο.
Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε : https://bit.ly/39OwMiG

Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας