Αφήγηση με αρχή, μέση και τέλος

279

Του Ηλία Χρυσικού*

Επειδή η ζωή μας δεν είναι ίδια -εδώ και ένα περίπου χρόνο- και επειδή απειλείται το ύψιστο αγαθό της ζωής και της ίδιας της ύπαρξης μας, αναρωτιέμαι αν ως κοινωνία μπορούμε να κατανοήσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν…

Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει και οι κυβερνώντες, πέραν από τους σχεδιασμούς των επιδημιολόγων, να καταλάβουν ότι υπάρχει και η κοινωνία.

Σε μία κοινωνία όπου υπάρχει ο εύλογος φόβος, για έναν επικίνδυνο ιό που μπορεί να γονατίσει τα συστήματα υγείας και να οδηγήσει σε πλήθος θανάτων, αλλά υπάρχει και η αγωνία για το επόμενο διάστημα και που μπορεί να γίνει και αγανάκτηση.

Δυστυχώς είμαστε σε οριακό σημείο και επειδή υπό αυτές τις συνθήκες τα μέτρα γίνονται ακόμη πιο αυστηρά και παρατείνονται… και καθώς υπάρχει η κούραση με την αγωνία να κορυφώνεται για τις κοινωνικές επιπτώσεις, δηλ. εάν θα ανοίξουν κανονικά οι επιχειρήσεις και εάν διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, λίγο θέλει να “ξεχειλίσει το ποτήρι”.

“Τροφή” για σκέψη όλων των ανωτέρω και ευχή από όλους εμάς, είναι να υπάρξει ένα σχέδιο, με ορίζοντα τουλάχιστον το καλοκαίρι.

Να παρουσιαστεί για το πώς θα πάμε τους επόμενους μήνες, να περιλαμβάνει εναλλαγές και τροποποιήσεις και να ενταχθούν σε μια αφήγηση, με αρχή, μέση και τέλος και όχι σε αυτή του ακορντεόν.

Ένα σχέδιο με προοπτική και όχι μ΄ ένα διαρκές “βλέποντας και κάνοντας”. Η κοινωνία θέλει να ξέρει περίπου τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και ο καθένας θα μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή και τις επιλογές του.

Φυσικά όλοι θα τηρούμε τα μέτρα, θα αποδεχόμαστε τους περιορισμούς, -γνωρίζοντας ότι είναι τμήμα ενός σχεδίου-, που έ βασικό στόχο θα έχει έναν “οδικό χάρτη” και μια “πυξίδα”.

Τέλος η άποψή μου είναι ότι -μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα-, είναι η ώρα της αποδοχής, της λογικής και το ζητούμενο είναι να γίνουν όλα εκείνα, ώστε ν’ αποφευχθούν οι μακροχρόνιες βλάβες, τόσο στην οικονομία, όσο και στην ψυχική υγεία της κοινωνίας ευρύτερα.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr