ΔΕΕΠ ΝΔ Πιερίας: Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

202

Το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και κατατέθηκε στη Βουλή μετά από εκτεταμένη διαβούλευση.

Προωθεί μία εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες και εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους καθώς περιλαμβάνει:

  • Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν (με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις) τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.
  • Ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τις προϋποθέσεις της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών.
  • Ρυθμίσεις που πετυχαίνουν καλύτερη ποιότητα σπουδών στο Πανεπιστήμιο και αναβαθμισμένο πτυχίο στην αγορά εργασίας,
  • Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας και του κύρους των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία,
  • Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των πανεπιστημίων μας,
  • Ρυθμίσεις που μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους παραγωγής γνώσης, έρευνας, καινοτομίας και όχι σε άνδρα επώασης ανομίας και παραβατικότητας.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προωθεί ώριμες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια και αποτελούν αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, των φοιτητών, των μαθητών, των γονιών και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η ευρεία αποδοχή καταγράφεται και στις έρευνες της κοινής γνώμης. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα της MARC που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, υπέρ της φύλαξης από πανεπιστημιακή αστυνομία (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) απαντά το 60,5% και κατά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) το 37,4%. Ενδεικτικό της μεγάλης αποδοχής του μέτρου είναι ότι υπέρ τάσσεται το 38,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 63,8% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Για την ελεγχόμενη είσοδο υπέρ (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) δηλώνει το 75,1%, ενώ κατά τάσσεται (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) το 22,6%. Στους πολίτες που στηρίζουν το μέτρο περιλαμβάνεται το 60,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 80,8% του ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τη βάση εισαγωγής, υπέρ (συμφωνώ και μάλλον συμφωνώ) δηλώνει το 63,1%, ενώ κατά (διαφωνώ και μάλλον διαφωνώ) τοποθετείται το 26,4%. Την πρόταση αντιμετωπίζει θετικά το 52,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 77,6% του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, υπέρ της διαγραφής των «αιώνιων» φοιτητών (με εξαιρέσεις για λόγους εργασίας, υγείας) τάσσεται το 75,1%. Στον αντίποδα, το 21% αναφέρει ότι οι σπουδαστές πρέπει να μπορούν να είναι εγγεγραμμένοι για όσα χρόνια θέλουν.

Άλλη μια προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιείται.

ΔΕΕΠ ΝΔ ΠΙΕΡΙΑΣ