Ο θεματικός τουρισμός, το Πανεπιστήμιο και το «Καλεντάρι-365»

264

τα κύρια αντικείμενα συζήτησης του Φ.Μπαραλιάκου με την Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

 

Με την νέα Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, αρμόδια για θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και ειδικών μορφών Τουρισμού συναντήθηκε ο βουλευτής Πιερίας, κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Ο βουλευτής Πιερίας ευχήθηκε στην Υφυπουργό καλή δύναμη στα νέα της καθήκοντα και εξέφρασε την βεβαιότητά του για τη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας τους από την νέα της θέση.

Δύο υπήρξαν οι κεντρικοί άξονες της, κατά τα άλλα, ευρείας θεματολογίας που συζητήθηκε μεταξύ τους : η προοπτική σύστασης ενός Ανώτατου Παν/κου Ιδρύματος Τουρισμού στην Πιερία και ο θεματικός τουρισμός στο νομό.

Η πρόταση του κ. Μπαραλιάκου για ίδρυση Τμήματος της  Ανώτατης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Πιερία είναι εκπεφρασμένη στην ηγεσία του Υπουργείου εδώ και καιρό. Εξάλλου, ο βουλευτής Πιερίας έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση, με αφορμή τον προγραμματισμό του Υπουργείου να αναβαθμίσει την τουριστική εκπαίδευση με τη σύνταξη του νέου Νόμου-Πλαισίου. Ο κ. Μπαραλιάκος υπεραμύνθηκε της προοπτικής δημιουργίας ενός Ανώτατου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Τουρισμού  στο νομό Πιερίας και στην κα. Ζαχαράκη καθώς πληροί όλα τα εχέγγυα.

Σε ό,τι αφορά τον θεματικό τουρισμό, ο κ. Μπαραλιάκος και η Υφυπουργός, δήλωσαν υπέρμαχοι της προοπτικής η Ελλάδα να διευρύνει πλέον την τουριστική της «ταυτότητα». Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα είναι ανάγκη να καλύπτει την ανάγκη για ανθρώπινη σύνδεση, προσέγγιση με το φυσικό περιβάλλον, περιπέτεια,  επαφή με την κουλτούρα, αλλά και το πολιτιστικό φορτίο κάθε τόπου. Αυτό θα συμβεί, με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον θεματικό τουρισμό. Και ασφαλώς η Πιερία δύναται να στηρίξει πολλές από αυτές, όπως : αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, οινοτουρισμός, αθλητικός, πολιτιστικός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός κ.α. Κι όλα αυτά, σε ένα πλαίσιο άρτιων και οργανωμένων υποδομών αλλά και ανταγωνιστικών τιμών.

Επιπροσθέτως, τέθηκε επί τάπητος και ο σχεδιασμός με τον οποίο η Ελλάδα θα υπερβεί την παραδοσιακή προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος μόνο κατά τη θερινή περίοδο ώστε να μετατραπεί σε πόλο τουριστικής έλξης και τις 365 μέρες του έτους!

Ο βουλευτής Πιερίας τόνισε πως η προσαρμογή των τουριστικών παροχών απαιτείται πλέον να διαμορφωθεί στη βάση ενός νέου κανόνα. Για να επιτευχθεί το στοίχημα του τουρισμού και τις 365 ημέρες του χρόνου, πρότεινε κάθε Νομός, κάθε Περιφερειακή  Ενότητα να σχεδιάσει ένα μηνιαίο καλεντάρι δραστηριοτήτων, ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης τις εναλλακτικές δραστηριότητες που δύναται να γευτεί σε έναν προορισμό μέσω της ενεργητικής συμμετοχής του. Εν συνεχεία αυτό το καλεντάρι απαιτείται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Η Υφυπουργός χαρακτήρισε τις προτάσεις άκρως ενδιαφέρουσες και διαβεβαίωσε πως θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στους σχεδιασμούς του Υπουργείου