ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας Ζευς: Δρομείς υγείας και αλληλεγγύης

546

Το 2009 είχα την τύχη να είμαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Πιερικού. Ενός συλλόγου που εξαρχής βροντοφώναξε ότι δεν είναι σύνδεσμος οπαδών και δεν ταυτίζεται με το άρρωστο κατεστημένο του ποδοσφαίρου. Σκοπός ήταν και έγινε πράξη η καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας του Πιερικού μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

Την ίδια χρονιά συνέπεσε η ίδρυση ενός ακόμη σπουδαίου συλλόγου στην Πιερία. Ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δρομέων Πιερίας «ΖΕΥΣ» γεννήθηκε από το μεράκι ρομαντικών φίλων του δρομικού κινήματος. Αν και λάτρης του αθλητισμού και διαχρονικά ένας απλός δρομέας, τα πρώτα χρόνια αγνοούσα την ύπαρξη του συλλόγου, όπως και πολλοί συμπολίτες μου.

Ο Ζευς ήταν η αφορμή για την ειρηνική επανάσταση του λαϊκού αθλητισμού στον νομό μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Το 2014 συμμετείχα για πρώτη φορά στον αγώνα δρόμου «Τρέχω για την Κατερίνη» και από τότε δεν έλειψα σε κανένα αγώνα του συλλόγου, όταν ήμουν υγιής και το επέτρεπαν οι συνθήκες. Μαζί με εμένα πολλοί άλλοι, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας είχαν εθιστεί στην μαγεία του τρεξίματος και άρχισαν να τρέχουν στα γήπεδα, στους δρόμους, σε κάθε μονοπάτι, σε κάθε χώρο άθλησης του τόπου μας.

Ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστάτησε σε πράξεις αλληλεγγύης και φιλανθρωπικής δράσης που εξέφρασαν το ανθρώπινο, κοινωνικό του πρόσωπο. Αν αναφέρω κάθε μια ξεχωριστά ίσως αδικήσω πρόσωπα και καταστάσεις. Η ιστορία καταγράφει κι αποτυπώνει πάντα την αλήθεια. Όλα τα διοικητικά συμβούλια καταναλώνοντας χρόνο, κόπο και κάνοντας θυσίες, που τα μέλη τους γνωρίζουν καλύτερα, πρόβαλλαν σε όλο τον κόσμο τα οφέλη του υγιούς αθλητισμού κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό.

Ο Ζευς ήταν πρωτοστάτης στη διεξαγωγή πολλών αγώνων δρόμου στην περιοχή μας που αποτέλεσαν πόλο έλξης για εκατοντάδες δρομείς από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού. Αν μετρηθούν όλες οι συμμετοχές στους αγώνες του συλλόγου, από την ίδρυση του έως και σήμερα, τότε θα κάνουμε λόγο για την παρουσία χιλιάδων δρομέων αντρών, γυναικών, μικρών και μεγάλων ηλικιών. Ταυτόχρονα τα μέλη του έχουν λάβει μέρος σε αγώνες μικρών και μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ο σύλλογος έχει χτίσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους συλλόγους δρομέων υγείας.

Στα πορεία αυτών των ετών ο Ζευς έχασε σπουδαία μέλη του που ήταν παράδειγμα ανθρώπου και αθλητή για όλους μας. Η προσφορά του Σωτήρη Ζγιάλτου, του Δημήτρη Πουρσανίδη, του Δημήτρη Κυριακού, του Λάζαρου Παπαδόπουλου και του Νίκου Καιμακάμη, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία του συλλόγου και στη μνήμη των μελών του.

Ο ΑΠΣ Δρομέων Πιερίας Ζευς είναι ο απόλυτης εκφραστής του μαζικού, λαϊκού αθλητισμού στην Πιερία. Συνεχίζει την πορεία του κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και αξίζει την στήριξη όλων των φίλων, των μελών, των τοπικών φορέων.

 

Γιάννης Τσαπουρνιώτης