Ελληνική Ομάδα Διάσωσης: Χιονοστιβάδα στο «Βουνό των Θεών» – Αναλυτικές οδηγίες προφύλαξης (φωτο)

500

Την προσοχή σε όσους κάνουν πεζοπορία ή σκι, εφιστά η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, σε ανάρτησή της με αφορμή το τραγικό δυστύχημα, στο «Βουνό των Θεών», στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο ορειβάτες, εξαιτίας χιονοστιβάδας. Ειδικά η περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους οι δύο άτυχοι άνδρες, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν πολλά ατυχήματα.
Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από χιονοστιβάδες που έχουν σημειωθεί παλαιότερα, υπογραμμίζει πως σε τέτοιες περιπτώσεις, η ζωή του εμπλεκόμενου εξαρτάται αποκλειστικά από τους συντρόφους του, τον εξοπλισμό τους και πόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι ίδιοι, καθώς ο μέσος χρόνος ζωής είναι 15 λεπτά.

Επίσης συνιστά οι ορειβάτες που πρόκειται να επισκεφθούν ορεινά συγκροτήματα να έχουν δηλώσει τη διαδρομή τους σε ορειβατικούς συλλόγους και κατά τόπους φορείς διάσωσης και να λαμβάνουν πληροφορίες για τις μετεωρολογικές συνθήκες. Οι ορειβάτες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχουν μαζί τους, κινητό τηλέφωνο και ασύρματο VHF για την περίπτωση που το τηλέφωνο δεν έχει κάλυψη.

Αναλυτικές οδηγίες εδώ