Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

199

Το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ενημερώνει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα του Ν. Πιερίας, για το τι ισχύει με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας κατά τον μήνα Ιανουάριο.

Οι επιχειρήσεις που υποχρεωτικά θέτουν σε αναστολή ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, για το μήνα Ιανουάριο είναι οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η εντολή αυτή και οι εργαζόμενοι τους έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020.

Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων σε επιχειρήσεις, μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, συνεχίζονται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή ή το είδος ή τη δραστηριότητα τους έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

Για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που εξαιρούνται από την απαγόρευση λειτουργίας βάσει ΚΑΔ, υπάρχει η δυνατότητα να θέτουν εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους δεν έχουν τεθεί σε αναστολή, σε καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, μόνο όταν αυτή μπορεί να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο.

Οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας», μόνο για τις περιπτώσεις εξαιρέσιμων δραστηριοτήτων από την απαγόρευση λειτουργίας τους, βάσει ΚΑΔ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβούν σε ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη εκτάκτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, σύμφωνα με το 12ο άρθρο της από 1.5.2020 ΠΝΠ.

Για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων έχουν τεθεί σε αναστολή, και σε κάθε περίπτωση μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2021, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να προβούν σε μειώσεις προσωπικού  και σε περίπτωση πραγματοποίησης απόλυσης, αυτή είναι άκυρη.

Για όποια διευκρίνιση ή πρόβλημα, οι εργαζόμενοι  μπορούν να επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας του Εργατικού μας Κέντρου: www.ekkaterinis.gr ,στο πεδίο «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ».