Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου !

569

Του Ηλία Χρυσικού*

Είναι η μοναδική Μονή σε oλόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.

Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο και δύο χρόνια αργότερα, -το 1985- υπήχθη επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βρίσκεται στην ειδυλλιακή θέση “Παναγία”, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα Πιερίας.

Στο μοναστήρι αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για την ευρύτερη περιοχή, καθώς πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών, υπό την πνευματική καθοδήγηση της Ηγουμένης Αικατερίνης, συνθέτουν την αρμονία της φύσης και του πνεύματος.

Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας, κοσμούν την πνευματική αίγλη, το θρησκευτικό και αθόρυβο κοινωνικό έργο στο Νομό μας.

Η Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου είναι σύμβολο Χριστιανικής Πίστης, στους χώρους του αναβλύζει η ηρεμία, η τάξη, η ευπρέπεια και η ταπεινότητα του Μοναχισμού.

Η αγαλλίαση που “γεννάται” αλλά και το θρησκευτικό συναίσθημα, το καθιστά πόλο έλξης για πολυάριθμους προσκυνητές και έχει αγκαλιασθεί με αγάπη, με σεβασμό από όλα τα πέρατα της Οικουμένης.

Στη δύσκολη συγκυρία που περνά η πατρίδα μας, -δοκιμαζόμενη σκληρά από την πανδημία-, η Χριστιανική Αγάπη και η Αλληλεγγύη το Μοναστήρι βοηθά και επανακαθορίζει τον κοινωνικό βίο μας και αποτελεί στιβαρό πνευματικό υποστύλωμα της Εθνικής πορείας.

Οι άνθρωποι της, του Χριστού Εκκλησίας, με ιερό καθήκον περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη σύγχρονη Ιστορία, “στέκονται” στο ύψος των περιστάσεων, περαιώνουν το ρόλο τους με ταπεινοφροσύνη, σύνεση, αυτοκριτική και συγκατάβαση.

Η ειλικρινής ευχή και η ενδόμυχη ελπίδα όλων μας είναι η Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου να συνεχίσει ν΄ αποτελεί λαμπρό παράδειγμα Μοναστηριακού Βίου και δίδαγμα φωτεινό και καθοδηγητικό, η δε επίδραση της πνευματικής ακτινοβολίας του, να είναι διηνεκής.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr