Ανοίγει αύριο το “Εξοικονομώ- Αυτονομώ” για την Κ. Μακεδονία – Συνεχίζονται τα προβλήματα

269

Αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, ανοίγει στις 10:00 π.μ., η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για τους δικαιούχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα διατεθούν συνολικά 130 εκατ. ευρώ.

Μετά από τις τεχνικές παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ, ο μέσος χρόνος δημιουργίας και υποβολής της κάθε αίτησης ανήλθε σε περίπου 15 λεπτά έναντι χρόνου περίπου 10 λεπτών, κατά την προηγούμενη διαδικασία υποβολής.

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη του προγράμματος, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας  του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης σημείωσε: “Το σημαντικό πρόβλημα της χρονικής σειρά προτεραιότητας, όπως αυτή εφαρμόζεται, δεν επιλύθηκε. Συνεπώς, με την ολοκλήρωση της φάσης των αιτήσεων, θα πρέπει να γίνει εκ νέου αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και της διαδικασίας, ώστε να βελτιωθεί το πρόγραμμα στα σημεία που είναι απαραίτητο. Πόσο μάλλον, όταν ήδη έχει εξαγγελθεί πως θα υπάρξει προκήρυξη νέου κύκλου, το πρώτο εξάμηνο του 2021. Προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς θα συγκεντρώσουμε όλη τη σχετική πληροφορία, θα κάνουμε την αξιολόγησή μας -σε συνεργασία με το σύνολο του τεχνικού κόσμου- και θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για έγκαιρες διορθωτικές παρεμβάσεις.”

Η επανεκκίνηση του προγράμματος, μετά από παύση δύο εβδομάδων, έγινε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, με την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου η πλατφόρμα άνοιξε στις 10:00 και έκλεισε στις 10.46 το πρωί. Υποβλήθηκαν 6.601 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.124, δεσμεύοντας ποσό 68,69 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση είναι της τάξης των 22.000 ευρώ.

Ακολούθησε χθες η Δυτική Μακεδονία, όπου η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.20 το πρωί. Υποβλήθηκαν 5.268 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 2.827, δεσμεύοντας ποσό 68,967 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 24.396 ευρώ.

Θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2021 και την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, θα πάρουν σειρά οι αιτήσεις που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) για όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι μετά και την τροποποίηση της ΚΥΑ του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» υπάρχουν αλλαγές στην περίπτωση των πολυκατοικιών, όπου απλοποιήθηκε η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων και δεν απαιτείται πλέον το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας προκειμένου να υποβληθεί η αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα.