Με το βλέμμα στραμμένο στη νεότερη ιστορία μας !!!

286
Του Ηλία Χρυσικού*

Εν όψει των διερευνητικών της Δευτέρας στις 25.1 το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει, ότι, οι δυο χώρες ξεκινούν για πρώτη φορά, συνομιλίες, από το 2016.

Ίσως προσπαθούν, -Ελλάδα & Τουρκία-, να ξεπεράσουν προβλήματα, που επανειλημμένως στο παρελθόν οδήγησαν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου.

Με τίτλο: “H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο” και υπότιτλο: “12 ναυτικά μίλια από τις ακτές”, το Spiegel, δίνει άλλες προοπτικές και απορρίπτει κατηγορηματικά την Τουρκία, που θα μπορούσε να το εκλάβει ως αιτία πολέμου -casus belli-.

Επίσης το 2ο 15θήμερο του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, 5μερής Διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ρόλο παρατηρητή.

Θα πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς οι δύο επικείμενες συναντήσεις θα είναι “κομμένες και ραμμένες” στα μέτρα της Γερμανίας, για να εξυπηρετηθεί η Τουρκία σε πολλαπλά επίπεδα, διότι προσπαθεί ν΄ αποφύγει τις κυρώσεις.

Επειδή λοιπόν στις διερευνητικές, θα πρέπει να συζητηθούν τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών, και επειδή η Αθήνα μ΄ εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Αποστολίδη, -πρέσβη & επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας-, ότι: “δεν συζητάμε τίποτα άλλο εκτός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ”, αναρωτιέμαι αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό, ότι, ο Αντόνιο Γκουτέρες, -Γ.Γ του ΟΗΕ-, “μοιράζεται” όλες τις θέσεις της Τουρκίας και ίσως προσπαθήσει να εγκλωβίσει τη Λευκωσία και ίσως προσπαθήσει να υπογραφεί συμφωνία που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την παραδώσει στη “σφαίρα” της επιρροής της Τουρκίας.

Ο φόβος και ο τρόμος αφορά την Κύπρο, η δε λύση που “κυοφορείται”, είναι να προσπαθήσουν να σπάσουν τις συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και να “βάλουν” από το παράθυρο την “κατοχική δύναμη” στο παιγνίδι της ενέργειας.

Θα πρέπει σε ένα τόσο “καυτό” εθνικό θέμα, να είμαστε ανυποχώρητοι και διεκδικητικοί στην εξωτερική μας πολιτική έναντι της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως συνέβη με την βάρβαρη εισβολή της στην Κύπρο.

Με το βλέμμα στραμμένο στη νεότερη ιστορία μας, ας παραδειγματιστούμε από τον παμμέγιστο αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο, που τότε ο διεθνής παράγοντας ζητούσε από τον Κυπριακό λαό, την αποδοχή του προδοτικού σχεδίου Ανάν.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr