Επιχείρηση Ριβιέρα: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση διακίνησης παράνομων μεταναστών – Συντονισμένη επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη

274

Μια διεθνής εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών και στην περαιτέρω παραλαβή και μεταφορά τους στο εσωτερικό της χώρας.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Η οργάνωση εξαρθρώθηκε την Τέταρτη 20-1-2021 μετά από  ευρεία και συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη, από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης.

Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία ως προς τον τρόπο μεταφοράς των ανθρώπων αλλά και ως προς τον τρόπο που αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από αυτούς και τις οικογένειες τους. Αρχικά, τα μέλη της συγκέντρωναν αλλοδαπούς από τρίτες χώρες και τους καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από τον Εβρο.

Στη συνέχεια, τους μετέφεραν στη Ροδόπη, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους οδηγούσαν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό. Εκεί τους βιντεοσκοπούσαν και κατέγραφαν τα στοιχεία τους όπως και τα στοιχεία μεσολαβητών και, σύμφωνα με την αστυνομία, με βία τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους. Απαιτούσαν να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων. Μετά με αυτοκίνητα μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έναυσμα για την επιχείρηση αποτέλεσε η σύλληψη βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών. Το στέλεχος ως συνοδηγός οχήματος συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από τον Έβρο στο νομό Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η σπείρα είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2019.

Για τη μεταφορά των αλλοδαπών χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένη αυτοκίνητα, τα οποία  καταχωρούσαν σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Όπως διαπιστώθηκε προέβησαν σταδιακά στην αγορά 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αγοραστική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι στο σπίτι ενός μέλους της σπείρας εντοπίστηκαν τρεις αλλοδαποί που στερούνταν νομιμοποιητικών έγγραφων για την παραμονή τους στη χώρα και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Συνελήφθησαν 9 άτομα ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορούνται άλλα 29.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,
  • πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων,
  • πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων»,
  • πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,
  • γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και
  • 5 επιχειρησιακά οχήματα

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, εκβίαση, πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.