Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας συγκάλεσε ο Κικίλιας: Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού

213

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας έχει συγκαλέσει για τις 13:30, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στον απόηχο της ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Προβληματισμό προκαλούν τα δύο “ορφανά” μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αττική, σε περιοχή του δήμου Αθηναίων, και στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα η προσοχή των ειδικών μάλιστα στρέφεται στην Κρήτη μετά τον εντοπισμό του νέου στελέχους του κοροναϊού σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο, όπως έγινε γνωστό προχθές Τρίτη.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι ο συντονισμός και η ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης, με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αρμόδια για τις επιδημίες (ECDC) κάλεσε την Πέμπτη τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα “εντός των προσεχών εβδομάδων” με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.