Διπλή παράλληλη προκήρυξη για Νέους Αγρότες και Σχέδια Βελτίωσης

486

Αναμένονται δύο νέες προσκλήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, μία για Εγκατάσταση Νέων Αγροτών και μία για Σχέδια Βελτίωσης. Απομένει η τελική έγκριση από τον νέο υπουργό Σπήλιο Λίβανο, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ανάψει το πράσινο φως στις διαχειριστικές αρχές προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.

Το νέο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών» θα ενεργοποιηθεί στα μέσα Δεκέμβρη με διπλάσιο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο και περισσότερες δεσμεύσεις.

Από τα 17.000€-22.000€ διπλασιάζονται περίπου στα 35.000€- 40.000 ανά δικαιούχο, ενώ θα υπάρξουν περισσότερες και αυστηρότερες υποχρεώσεις, κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης.

Η δημόσια δαπάνη για τη νέα πρόσκληση αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Τον Φεβρουάριο θα δημοσιευθεί η προδημοσίευση της πρόσκλησης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν, κυρίως αναφορικά με τη δήλωση ΟΣΔΕ που πρέπει να υποβάλουν.

Το ευχάριστο για τους νέους αγρότες είναι ότι την ίδια περίοδο θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις και για τα Σχέδια Βελτίωσης, προκειμένου να ενισχυθούν επιπρόσθετα για επενδύσεις στην εκμετάλλευσή τους και να καλύψουν έτσι ένα μεγάλο μέρος της ίδιας συμμετοχής, περιορίζοντας τη δανειοδότηση από τις τράπεζες. Η δημόσια δαπάνη για τα Σχέδια Βελτίωσης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια