Κακοκαιρία: “Πνίγεται” ο Έβρος – Αποκλείστηκαν χωριά, έπεσε γέφυρα (φωτο, video)

418

Σοβαρά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στον νομό Έβρου, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές βροχοπτώσεις. Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έχει κοπεί σε πολλά σημεία ενώ χωριά απειλούνται με πλημμύρες. Σε αρκετές περιοχές πλημμύρισαν δρόμοι αλλά και σπίτια σε κάποια χωριά, όπως το Μικρό Δέρειο Σουφλίου. Τα χωριά του ορεινού όγκου είναι αποκλεισμένα, ενώ από τον τεράστιο όγκο νερών που ξαφνικά πλημμύρισαν χειμάρρους και ρέματα, έπεσε γέφυρα που συνδέει το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου.

Οι οδηγοί που κινούνται από την Αλεξανδρούπολη προς την Ορεστιάδα και αντίστροφα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού σε πολλά σημεία του κάθετου άξονα τα νερά έχουν πλημμυρίσει το οδόστρωμα. Σε Λύρα και Κορνοφωλιά και Αμόριο Σουφλίου, τα νερά έχουν φτάσει σχεδόν στο ύψος του δρόμου. Στον κόμβο της Δαδιάς αλλά και προς το χωριό, πλημμύρισε γειτονικό ρέμα, σύμφωνα με το evros-news.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες του e-evros.gr, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω και θα παραμένουν σήμερα στο χωριό Τυχερό και Φέρες, ενώ άλλοι, από τον οικισμό Απαλού, απεγκλωβίστηκαν με μπουλντόζα του δήμου.

Οι υπηρεσίες του δήμου Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν αν χρειαστεί, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση-προειδοποίηση για τους πολίτες λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή. Σύμφωνα με evros24.gr, λόγω της υπερχείλισης του ρέματος Τσάι και με απόφαση δημάρχου, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προχωρά στην προληπτική εκκένωση του οικισμού Πόρου Φερών.

Στα Λουτρά από την ορμή των νερών που “φούσκωσαν” το ποτάμι του χωριού, έπεσε η σιδερένια, κρεμαστή γέφυρα που ένωνε το ένα σημείο με το άλλο μέσα στο χωριό και χρησιμοποιούνταν απ’ τους κατοίκους για να περνούν το ποτάμι. Η κεντρική γέφυρα επίσης υπερχείλισε από την ορμητική μανία των νερών και παραμένει κλειστή με σήμανση από τον δήμο, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στην περιοχή των Φερών “έσπασε” το ανάχωμα στον δρόμο προς την Ιτέα στην γνωστή περιοχή “Τσάι”, υπερχείλισε το ποτάμι και το χωριό αποκλείστηκε. Οι κάτοικοι της Ιτέας μάλιστα ζήτησαν ακόμα και την επέμβαση του στρατού από το στρατόπεδο της Καβησού, ώστε με μηχανήματα να δώσουν λύση στο σοβαρό πρόβλημα.

Στο χωριό Μικρό Δέρειο οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για να προστατευθούν, ενώ η δημοτική αρχή ενημέρωσε ότι όποιος δεν μπορεί να μείνει σπίτι του θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, που μαζί με τους Αντιδημάρχους Κουτσά Γιουσούφ, Δημήτρη Δαρούση και Μιχάλη Πιτιακούδη είναι συνέχεια στην περιοχή, αποφάσισε την διακοπή λειτουργίας σήμερα και να παραμείνουν κλειστά αύριο κάποια σχολεία χωριών της περιοχής. Συγκεκριμένα η απόφαση του αναφέρει:

Αποφασίζουμε

Ο δήμαρχος Σουφλίου λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στον ορεινό όγκο της κοινότητας Μ. Δερείου του Δήμου Σουφλίου λόγω ισχυρών βροχών και καταιγίδων που συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους, καθώς επίσης, τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Τη διακοπή λειτουργίας των παρακάτω Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για σήμερα Τρίτη 12 Ιανουαρίου και αύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021, στους ακόλουθους οικισμούς του Δήμου Σουφλίου: Δημοτικά Σχολεία Ρούσσας, Μεγάλου Δερείου και Σιδηροχωρίου, καθώς και των Νηπιαγωγείων Ρούσσας και Μεγάλου Δερείου.

Τα προβλήματα είναι πολλά σε διάφορα χωριά. Στον Προβατώνα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν σπίτια, στον δρόμο από τον κάθετο άξονα προς την Δαδιά έχει κοπεί η κυκλοφορία με πολύ νερό σε διάφορα σημεία, ενώ το εθνικό δίκτυο σε Κισσάριο, Κορνοφωλιά (και οι αντίστοιχοι κόμβοι τους), Αμόριο, έχουν αρκετά προβλήματα από τους μεγάλους όγκους νερού.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Σουφλίου επισημαίνει:

“Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που επικρατούν το τελευταίο 24ωρο στο σύνολο του Δήμου Σουφλίου, αλλά και τις μετεωρολογικές προγνώσεις για συνέχιση αυτών και τις επόμενες ώρες, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι κτηνοτρόφοι να απομακρύνουν το ζωικό κεφάλαιο από την περιοχή με πολύ μεγάλη προσοχή. Οι πολίτες και οι οδηγοί οχημάτων, να απομακρυνθούν και να μην πλησιάζουν σε ποταμούς, παραποτάμους και χειμάρρους καθώς και σε γέφυρες.

Στην κοινότητα Μικρού Δερείου και τους οικισμούς αυτής, έχει πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων. Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, Μάνδρας, Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου και Κυριακής η κυκλοφορία διεξάγεται με δυσκολία και υπάρχει επικινδυνότητα. Συνίσταται στους χρήστες της οδού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί”.

Δύσβατη και δυσκόλως προσπελάσιμη έχει καταστεί εδώ και μέρες η είσοδος τωνΒ’ Κοιμητηρίων Αλεξανδρούπολης λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, ο οποίος πραγματοποιεί αυτοψία στα σημεία που έχουν πληγεί, δήλωσε ότι διαπιστώνονται μικροαποκλεισμοί σε οικισμούς του δήμου, ωστόσο με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, δεν έχουν κινδυνέψει ανθρώπινες ζωές και κατοικίες. Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό μαθητών στο δημοτικό της Άνθειας, διευκρινίζοντας ότι αυτό συνέβη γιατί ζητήθηκε από τους γονείς να μην προσέλθουν για την παραλαβή των παιδιών προς αποφυγήν ατυχήματος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν κινδύνευσαν τα παιδιά, καθώς και στην εκκένωση μίας κατοικίας στην περιοχή των Φερών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων, η αντιπεριφέρεια Έβρου ενημερώνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν τις τελευταίες ώρες το Νομό, έχουν δημιουργήσει προβλήματα στον Δήμο Ορεστιάδας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Κουφόβουνο-Μεταξάδες, Φυλάκιο προς Ρίζια, Δίκαια- Δίλοφο- Πάλη- Πεντάλοφο, Πύργο-Ορεστιάδα, Κυπρίνο-Θεραπειό, Ευγενικό-Βρυσσικά, ενώ στον Δήμο Σουφλίου έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο Μάνδρα-Μικρό Δέρειο. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου από τον Προβατώνα μέχρι τη Δαδιά, ενώ στο υπόλοιπο τμήμα διεξάγεται με δυσκολία.

Λόγω της υψηλής στάθμης των νερών, στην ορεινή κοίτη του Ερυθροποτάμου, η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των κατοίκων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού, ήτοι Αλεποχωρίου, Μεταξάδων, Λάδης, Ευγενικού, Μάνης, Καρωτής, Ελληνοχωρίου, Κυανής και Διδυμοτείχου, καθώς υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισής του. «Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουν “ιρλανδικές” διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια της αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο σε όλο το μήκος του Νομού Έβρου, ακυρώθηκε, σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Στέλιο Ζαντανίδη, η μεσημεριανή πτήση στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει ανοιχτό αλλά αποκλεισμένο ως προς την πρόσβαση στην Εθνική Οδό, η οποία έχει πλημμυρίσει στο ύψος του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, βάσει της σημερινής Ρηματικής Διακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου, κατόπιν της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ. Ειδικότερα, το όριο του κίτρινου συναγερμού αναμένεται να περάσει η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Έβρο, στην πόλη Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας, σήμερα κατά τις βραδινές ώρες και του πορτοκαλί συναγερμού αύριο κατά τις νυχτερινές ώρες, με μεγάλη πιθανότητα οι ποσότητες των υδάτων να υπερβούν τα 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Σε ό,τι αφορά την πληρότητα των φραγμάτων της γείτονος, ήδη στο φράγμα «Κάρντζαλι» αγγίζει το 87,8%, στο «Στουντέν Κλάντενετς», το 86,6% και στο «Ιβαήλοβγκραντ», το 75,6%. Στην διακοίνωση επισημαίνεται ότι «παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι δυνατόν σε συνθήκες δυναμικής μετεωρολογικής κατάστασης, εντός των επόμενων 72 ωρών, η ποσότητα των υδάτων μετά το φράγμα του “Ιβαήλοβγκραντ” να φτάσει και να ξεπεράσει τα 300 κμ ανά δευτερόλεπτο».

Πηγή: evros-news.gr, evros24.gr, e-evros, ΑΠΕ-ΜΠΕ