Παγκόσμιες αντιδράσεις για τα γεγονότα στις ΗΠΑ

223

Μεγάλες αντιδράσεις από ηγέτες χωρών του κόσμου έχουν προκαλέσει τα γεγονότα βίας  στην Ουάσινγκτον.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση αναφέροντας: “Βαθιά ανησυχία σχετικά με τις σκηνές από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ απόψε. Οι δημοκρατικές ψήφοι πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι προστατεύονται οι κανόνες της δημοκρατίας”.

Τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να γίνονται σεβαστά τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνοντας ότι “πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου”.

“Το Κογκρέσο είναι ναός της δημοκρατίας” σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι “το να παρακολουθούμε τις σημερινές σκηνές στην Ουάσιγκτον είναι σοκ”. “Εμπιστευόμαστε τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ειρηνική μετάβαση εξουσίας προς τον Τζο Μπάιντεν” κατέληξε.

Ειδικότερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει: “Στα μάτια του κόσμου, η αμερικανική δημοκρατία απόψε εμφανίζεται υπό πολιορκία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοκρατίας των ΗΠΑ, των θεσμών της και του κράτους δικαίου. Αυτή δεν είναι η Αμερική. Τα εκλογικά αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά. Επαινώ τα λόγια του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η δύναμη της δημοκρατίας των ΗΠΑ θα επικρατήσει έναντι των εξτρεμιστών”.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του λέγοντας ότι “προφανώς ανησυχούμε και παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό.

Νομίζω ότι οι αμερικανικοί δημοκρατικοί θεσμοί είναι ισχυροί και ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν στην κανονικότητα σύντομα”.

Η αντίδραση της Γερμανίας για όσα λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο Τράμπ να τερματίσει τις αναταράξεις στις ΗΠΑ.

“Η βία κατά των αμερικανικών θεσμών είναι σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας. Την καταδικάζω. Η βούληση και η ψήφος του αμερικανικού λαού πρέπει να γίνουν σεβαστές”, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν αναφερόμενος στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ πρέπει να γίνει σεβαστό, δήλωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιο αναλυτικά, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε: “Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον. Η βία είναι ασύμβατη με την άσκηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Βασίζομαι στη σταθερότητα και στην ισχύ των θεσμών των Ηνωμένων Πολιτειών”.

“Πιστεύω στη δύναμη των θεσμών και της δημοκρατίας των ΗΠΑ” τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι “η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας βρίσκεται στον πυρήνα. Ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές”. “Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ” κατέληξε.

Για σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ με ανάρτησή του στο twitter.

Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε: “Σοκαριστικές σκηνές στην Ουάσιγκτον. Το αποτέλεσμα αυτών των δημοκρατικών εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό”.

Την “περιφρονητική” επίθεση στο Καπιτώλιο “κατά της δημοκρατίας” στην Ουάσινγκτον καταδίκασε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας ότι “θεμέλιο μιας δημοκρατίας είναι να σέβεται τα αποτελέσματα ελεύθερων εκλογών”.

“Σοκαρισμένοι από τις σκηνές στην Ουάσινγκτον”, δήλωναν παράλληλα τόσο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, εκφράζοντας ταυτόχρονα “βαθιά ανησυχία” για αυτή “την επίθεση κατά της δημοκρατίας”. “Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί η ειρηνική και συντεταγμένη παράδοση της εξουσίας”, τόνισε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την ανησυχία του για τα γεγονότα της Ουάσιγκτον εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter. “Είμαι πολύ ταραγμένος από τη βία και τα φρικτά γεγονότα στην Ουάσιγκτον. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ανθεκτική, βαθιά ριζωμένη και θα ξεπεράσει αυτήν την κρίση”.