ο Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του Τραμπ για να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά

311

Σε μια κίνηση που δεν έχει προηγούμενο, όπως πολλά άλλωστε στις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες, το Twitter μπλόκαρε για τις επόμενες 12 ώρες τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκειμένου να μην ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά.

«Ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς και εν εξελίξει βίαιης κατάστασης στην Ουάσιγκτον, ζητήσαμε την απομάκρυνση τριών tweets του @realDonaldTrump που αναρτήθηκαν νωρίτερα σήμερα λόγω σοβαρών και κατ’ εξακολούθηση παραβιάσεων των κανονισμών μας», σημείωσε η δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα. Τα tweets εν τέλει απομακρύνθηκαν.

Το Twitter προειδοποίησε ότι εάν επαναληφθούν αυτές οι παραβιάσεις «θα οδηγήσουν στη μόνιμη απομάκρυνση του λογαριασμού @realDonaldTrump».

Φρένο από Facebook και Youtube

Το Facebook απέσυρε ένα βίντεο του Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο καλούσε τους οπαδούς του που έκαναν έφοδο στο Καπιτώλιο να «επιστρέψουν στα σπίτια τους», αλλά δήλωνε επίσης πως οι εκλογές «εκλάπησαν».

«Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και λαμβάνουμε κατάλληλα μέτρα έκτακτης ανάγκης, περιλαμβανομένης της απόσυρσης του βίντεο του προέδρου Τραμπ (…) το οποίο τελικά συμβάλλει στον κίνδυνο να γίνουν βιαιότητες, αντί να τον μειώνει», εξήγησε ο Γκάι Ρόζεν, ένας από τους αντιπροέδρους του Facebook, αρμόδιος για την ακεραιότητα της πλατφόρμας.

Το YouTube απέσυρε επίσης αυτό το βίντεο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο The Verge.

Τι δήλωσε ο Τραμπ

Νωρίτερα, σε μια απόπειρα να κατευνάσει τους οπαδούς του, που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδρασε εμπρηστικά σε ένα ακόμα tweet, το οποίο επισημάνθηκε ως προβληματικό από το Twitter και στη συνέχεια το κατέβηκε από το Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ιερή μεγάλη εκλογική νίκη ανεπιθύμητα και βιαίως αποσπάται από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!», έγραψε ο Τραμπ, ο οποίος εμφανώς δεν καταδίκασε τα επεισόδια και την πρωτοφανή εισβολή, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς στις ΗΠΑ ως «απόπειρα πραξικοπήματος».

to-twitter-mplokare-ton-logariasmo-toy-tramp-gia-na-min-richnei-ladi-sti-fotia0

«Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας», διαμήνυσε νωρίτερα ο Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο. 

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Τραμπ, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». Επαναλαμβάνοντας την άποψη -άνευ στοιχείων- πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές ο Τραμπ τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να πάτε σπίτι».

Και αυτό το βίντεο το κατέβασε λίγη ώρα μετά.

Λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία στην Ουάσιγκτον που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου, ο  Τραμπ, κάλεσε τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε εξαπολύσει επίθεση στον απερχόμενο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Δηλώσεις Μπάιντεν

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο», τόνισε σε διάγγελμα του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να απευθυνθεί στο έθνος για να σταματήσει «το χάος που βλέπουμε».

Όπως είπε «οι σκηνές που βλέπουμε δεν αντανακλούν τις αξίες και τις βασικές αρχές της δημοκρατίας της Αμερικής»

«Ένας μικρός αριθμός ακραίων έχει προκαλέσει χάος. Τους καλώ να κάνουν πίσω», είπε και πρόσθεσε πως «τα λόγια ενός προέδρου έχουν μεγάλη σημασία»

Για αυτό τον λόγο κάλεσε «τον πρόεδρο Τραμπ να βγει στην εθνική τηλεόραση τώρα να πράξει όσα έχει ορκιστεί και να βάλει ένα τέλος σε όλα αυτά που βλέπουμε».

«Είμαι σοκαρισμένος για όσα συμβαίνουν στο έθνος μας», ανέφερε.

«Αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εξέγερση. Ζούμε σκοτεινές στιγμές. Η αποστολή μας τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας, της ευπρέπειας, της τιμής και του σεβασμού στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τζο Μπάιντεν.

Δηλώσεις καταδίκης των επεισοδίων και έντονη κριτική στον Τραμπ άσκησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, ο Μιτ Ρόμνι, ο Μάικ Πομπέο και σειρά επιφανών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.