Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά ασυλία των εμπλεκόμενων επιστημόνων στην διαχείριση της πανδημίας

322

Προς τον

Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κοινοποίηση: Ιατρικοί Σύλλογοι

Μέλη Γ.Σ. Π.Ι.Σ.

Ιατρικές Εταιρείες

Θέμα: “Ιατρική Ευθύνη κατά την διαχείριση της Πανδημίας Covid 19”

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε η διαχείριση της πρωτόγνωρης κατάστασης της πανδημίας του Covid 19 έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Ένα σημαντικό πρόβλημα, για το οποίο θεωρούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, αφορά και το ζήτημα της ιατρικής ευθύνης των εμπλεκομένων στην διαχείριση της πανδημίας. Το θέμα αυτό θεωρούμε ότι μπορεί δυνητικά να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μετά το τέλος της πανδημίας και να προκαλέσει σε πλήθος ιατρών που (όπως αναγνωρίζει η κοινή γνώμη) προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, τεράστια ταλαιπωρία από αγωγές και μηνύσεις οι οποίες πιθανότατα θα στερούνται πάσης βασιμότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε την λήψη εκτάκτων μέτρων και παρακαλούμε για την δική σας μέριμνα στην προστασία των συναδέλφων μας.

Επισυνάπτουμε την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου προκειμένου να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας εξέτασης του ζητήματος και παρακαλούμε για την άμεση σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και θα εισηγηθεί σχετική παρέμβαση. Σας γνωρίζουμε ότι είμαστε στην διάθεσή σας για την παροχή επιστημονικής υποστήριξης και κάθε άλλης βοήθειας.

Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες. Με την ευκαιρία της επιστολής μας αυτής, επανερχόμαστε σε αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας