Τα Πρωτοχρονιάτικες τροφές στον κόσμο που φέρνουν τύχη

156

Πρωτοχρονιά, πρώτη μέρα του έτους και σχεδόν σε όλο τον κόσμο έχουν ήθη κι έθιμα που έχουν να κάνουν με την καλοτυχία. Πολλά από αυτά τα «γούρια» για το νέο έτος, είναι και διάφορα φαγητά/τροφές, τα οποία σε διάφορες χώρες του κόσμου, θεωρούνται ως… καλότυχα. Γι’ αυτό κι έχουν την τιμητική τους στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο διαδεδομένα «γούρικα» πρωτοχρονιάτικα φαγητά, σύμφωνα με το Reader’ s Digest.

Πράσινα λαχανικά- Βρετανία

Στη Βρετανία και γενικότερα στις χώρες της Κοινοπολιτείας, το πράσινο συμβολίζει το χρήμα, οπότε τα πράσινα λαχανικά θεωρούν ότι θα φέρουν… χρήμα τη νέα χρονιά, γι’ αυτό και δε λείπουν από το γιορτινό τραπέζι.

Φασόλια μαυρομάτικα – Αμερικανικός Νότος

Συμβολίζουν τον πλούτο, επειδή το σχήμα τους παραπέμπει σε νόμισμα. Την Πρωτοχρονιά τα μαγειρεύουν με ρύζι και μπέικον σε ένα πρωτοχρονιάτικο «τυχερό» πιάτο που ονομάζεται Hoppin’ John.

Ρόδι – Ελλάδα, Τουρκία

Συμβολίζει την τύχη και την τύχη και την ευημερίας. Σύμφωνα με το πρωτοχρονιάτικο έθιμο σπάμε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού μας, τα πρώτα λεπτά του νέου χρόνου. Επίσης, το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες του εορταστικού τραπεζιού. Το ρόδι θεωρείται εξίσου τυχερό κι έχει περίοπτη θέση στο γιορτινό τραπέζι και στην Τουρκία.

Σούπα soba – Ιαπωνία

Το μήκος των noodles συμβολίζει μια μακρά ζωή, ενώ το αλεύρι από το φαγόπυρο που φτιάχνουν τα ζυμαρικά συμβολίζει την ευελιξία στη ζωή.

Μανταρίνια – Κίνα

Συμβολίζουν την ευημερία γι’ αυτό και δε λείπουν από το γιορτινό τραπέζι των Κινέζων.

Ξινολάχανο – Γερμανία, Ανατολική Ευρώπη

Σύμφωνα με την παράδοση, το ξινολάχανο φέρνει πλούτο, γι’ αυτό και δε λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι. Συνήθως, συνοδεύεται με λουκάνικα.

Φακές – Ιταλία

Εντάξει, μπορεί να μη μας κάνει καθόλου γιορτινή επιλογή, όμως, για τους γείτονες Ιταλούς, οι φακές συμβολίζουν τον χρυσό. Συνήθως, τις φτιάχνουν σούπα και την τρώνε το βράδυ που αλλάζει ο χρόνος.