Ανατολικός Όλυμπος: Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας σχετικά με τα περιστατικά ανομίας από τους πρόσφυγες

610

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα περιστατικά ανομίας που εκδηλώθηκαν από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Νότια Πιερία.

«Σε μια Πιερία που μετράει περισσότερους από 160 νεκρούς από τον κοροναϊό, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αγωνίζονται να επιβιώσουν, όπου τα συνεχή lock down και η ανυπαρξία μέτρων στήριξης οδηγούν σε απόγνωση μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ προκλητικό να προσπαθείς να δημιουργήσεις ειδήσεις και ενόχους στα πρόσωπα των προσφύγων.

Στόχος τώρα η δομή των ασυνόδευτων ανήλικων στο Νέο Παντελεήμονα που δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο για να στεγάσει παιδιά μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το κολαστήριο της Μόριας στη Λέσβο.

Προφανώς και είμαστε αντίθετοι και καταδικάζουμε κλοπές, βανδαλισμούς ή πράξεις που είναι ενάντια και προκαλούν τις τοπικές κοινωνίες από ελάχιστο όπως αποδείχθηκε αριθμό φιλοξενούμενων προσφύγων στον Πλαταμώνα.

Αλλά για 3 περίπου μήνες ανήλικοι – παιδιά 7-17 ετών- ζουν εσώκλειστοι, χωρίς οικογένεια, χωρίς τους φίλους τους, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς δραστηριότητες, χωρίς παιχνίδι. Η ζωή τους περιορίζεται σε λίγα τετραγωνικά.

Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμιά πίεση των τοπικών αρχόντων για την επίλυση του προβλήματος, δεν είδαμε καμιά ανησυχία για το τι θα απογίνουν αυτά τα παιδιά, πότε θα μεταφερθούν όπως αρχικά το Υπουργείο Μετανάστευσης διαβεβαίωνε.

Όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως δεν υπάρχουν άνθρωποι πολλών κατηγοριών. Πως δεν υπάρχουν παιδιά και «παιδιά».

Ο ελληνικός λαός έδωσε μαθήματα ανθρωπιάς σε όλη την Ευρώπη. Οι πολίτες της Πιερίας από το 2016 μέχρι σήμερα στάθηκαν αλληλέγγυοι και βοήθησαν εκατοντάδες πρόσφυγες σε όλες τις δομές του νομού, κάνοντας την παραμονή τους στον τόπο μας όσο ήταν δυνατό, καλύτερη.

Η έλλειψη όμως στρατηγικής από την κυβέρνηση, η αδυναμία διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, η αδυναμία να δημιουργήσει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης συνιστούν συνειδητή επιλογή. Η κυβέρνηση συνεχίζει συνειδητά να εξαθλιώνει τους πρόσφυγες, ενώ εμπαίζει και δηλητηριάζει τις τοπικές κοινωνίες με χρυσοπληρωμένες φυλακές χιλιάδων ανθρώπων, και εκθέτει τη χώρα στην Ευρώπη, η οποία έχει τις δικές της μεγάλες ευθύνες στο προσφυγικό. Είναι αυτή η κυβέρνηση που προεκλογικά δεσμευόταν ότι και τα νησιά θα αδειάσει και δεν θα μεταφέρει πρόσφυγες-μετανάστες στην ενδοχώρα χαϊδεύοντας τα αυτιά των δικών της τοπικών αρχόντων. Τελικά και μεταφορά έγινε και μάλιστα όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν χωρίς καμία συνεννόηση ή ενημέρωση από πριν.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα είμαστε στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, αλλά δίπλα και στις τοπικές κοινωνίες. Με συγκεκριμένες προτάσεις για μικρές ανοικτές δομές στα νησιά με γρήγορες διαδικασίες ταυτοποίησης και σταθερή αποσυμφόρηση των πιο ευάλωτων προς την ενδοχώρα αλλά και την Ευρώπη. Διεκδικούμε αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων στις δομές όπου διαμένουν και γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες όπου  επιθυμούν.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξαναγίνει αποθήκη ψυχών και η Ε.Ε επιτέλους να μην βολεύεται και να αναλάβει τις ευθύνες της με δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων-μεταναστών σε όλες τις Ευρωπαϊκές  χώρες.»