Λάθη τεχνικής κατά τον εμβολιασμό του Πρωθυπουργού στο Αττικό

449
Του κ. Δημήτρη Γάκη*
#ΔΕΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ στο πρωτεύον άνω άκρο διότι, το πρήξιμο, ο πόνος, η διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων θα επηρεάσουν την λειτουργικότητα του άκρου τις επόμενες ημέρες. Για αυτό εμβολιάζουμε στον αριστερό δελτοειδή στους δεξιόχειρες.
#Επειδή έχουμε συχνές «συγκινησιακές» λιποθυμίες, ιδίως στους άνδρες, μετά από ένεση, δεν τους αφήνουμε να σηκωθούν ασυνόδευτοι και τους καθίζουμε σε παρακείμενες καρέκλες ή κάνουμε ανάκλιση στην καρέκλα εμβολιασμού.
#Δεν είδα να μετράται η θερμοκρασία πριν την είσοδο. Επιβάλλεται! Δεν εμβολιάζουμε πυρέσσοντα!
#Γιατί χρησιμοποιείται τόσο μεγάλη βελόνα για την ένεση ενώ χρησιμοποιείται η ψιλή βελόνα για την αναρρόφηση της δόσης από το φιαλίδιο; Και η νοσηλεύτρια βάζει το καπάκι στη σύριγγα με το χέρι, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά.
#Αυτά τα προσέχουμε, ιδίως όταν έχουμε να εμβολιάσουμε τον Πρωθυπουργό και παρίσταται ο επί κεφαλής Καθηγητής Λοιμωξιολόγος.
#Δεν κάνατε τα εμβόλια στους Στρατιώτες και στο Αγροτικό αγαπητέ;
#Σε αντίθεση με το Αττικό, η εικόνα που παρακολούθησα από τον Ευαγγελισμό ήταν άψογη.!!! Εργονομική διάταξη, δυνατότητα αμφοτερόπλευρης προσπέλασης, σωστές κινήσεις, ψηλάφηση σφύξεων από την γιατρό να δεί μήπως υπάρχει βραδυκαρδία που προοιωνίζει λιποθυμία! Σωστός επαγγελματισμός!
##Ο Bismarck έλεγε: Drei Professoren – Vaterland verloren! (μτφρ: Τρεις καθηγητές —χάθηκε η πατρίδα!) … Να το προσέξετε κε Πρωθυπουργέ!
* ο κος Δημήτρης Γάκης είναι χειρουργός μεταμοσχεύσεων, πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης και πρώην δ/ντής του Βασιλικού Νοσοκομείου του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.