Έφτασαν τα πρώτα εμβόλια κατά του κοροναϊού στην Αθήνα – Ξεκινά η επιχείρηση “Ελευθερία”

249

Η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech, βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Αθήνα και παραδόθηκαν στο χώρο αποθήκευσης παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους.

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διασφάλιση της ορθής αποθήκευσης και διανομής του και τη διενέργεια των εμβολιασμών σε όλα τα σημεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός της πρωτοφανούς επιχείρησης, που πήρε το όνομα “Ελευθερία”.

Για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης στα κέντρα αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Τα εμβόλια αποθηκεύονται σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων. Είναι εφοδιασμένοι με τα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, καθώς απαιτούνται συνθήκες φύλαξης από -70 έως -80°C. Τον όλο συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της υγείας και όσοι βρίσκονται σε κλειστές δομές.

Στις 27 Δεκεμβρίου, θα διενεργηθούν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Την Κυριακή 27/12 θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από τη μια εταιρεία, τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.

Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών

Τον τρόπο με τον οποίο έχει στηθεί και θα λειτουργήσει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός με την ονομασία “Ελευθερία” παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας. Όπως τονίζεται, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται και έχει εξασφαλίσει πρόσβαση σε επαρκή αριθμό εμβολίων -διαθέσιμων και μελλοντικών- για να υπερκαλύψει το σύνολο του πληθυσμού της επικρατείας.

Συγκεκριμένα, στη χώρα αντιστοιχεί το 2,36 – 2,39% του αριθμού των δόσεων εμβολίου, που θα εξασφαλίσει η ΕΕ.

Οι βασικές αρχές

Οι βασικές αρχές, που συνθέτουν το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, είναι:

Υγειονομική Ασφάλεια: Διασφάλιση καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών της ορθής τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας και της συνεχούς εποπτείας της μετα-εμβολιαστικής δραστηριότητας.

Ηθική και Ακεραιότητα: Υλοποίηση του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών μέσα από ένα διαφανές πλαίσιο, βασισμένο στις αρχές της ισοτιμίας, που θα επιτυγχάνει τη δίκαιη πρόσβαση κατά προτεραιότητα σύμφωνα με τις επικρατούσες κλινικές ενδείξεις, λόγω των ποσοτικών περιορισμών των διαθέσιμων σκευασμάτων.

Διαφάνεια: Παρουσίαση και ενημέρωση των Πολιτών για την εξέλιξη των κυβερνητικών δράσεων και των αποτελεσμάτων, μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας, για όλες τις πτυχές του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, οικοδομώντας την εμπιστοσύνη της δημόσιας γνώμης.

Χρηστή Διαχείριση: Εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των πόρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και την ελαχιστοποίηση απωλειών ή καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα από αστάθμητους παράγοντες, καθώς και της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας των λοιπών υγειονομικών δομών.

Συντονισμός και Συνεργασία: Κεντρικός και διαρκής συντονισμός μεταξύ της Κυβέρνησης, των κρατικών φορέων, των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, των συμβουλευτικών συνεργατών και προμηθευτών υγείας του ιδιωτικού τομέα, μέσα από ένα συνεργατικό και αλληλέγγυο πλαίσιο.

Εγρήγορση, Ευελιξία και Προσαρμοστικότητα

– Συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων ως απόρροια της ευρείας κλίμακας και της πολυπλοκότητας της εκστρατείας εμβολιασμού.
– Άμεση ανταπόκριση στις συνθήκες αβεβαιότητας λόγω του ευμετάβλητου της κατάστασης σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τα ειδικά και σύνθετα χαρακτηριστικά των εμβολίων.
– Υλοποίηση προσαρμοστικών ενεργειών, που θα ανακύψουν μέσα από την πρακτική εφαρμογή κατά τη διακίνηση και χορήγηση των εμβολίων.

Το σχέδιο κατανομής και διανομής των εμβολίων αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο για τη δημιουργία και το λεπτομερή σχεδιασμό του συνολικού Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Κατά τις πρώτες παραλαβές σκευασμάτων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, οι διαθέσιμες δόσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό, σύμφωνα με την κατανομή μεταξύ των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προδιαγραφεί από αυτή βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, όπως τονίζεται.

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Οι δόσεις

Δεδομένου ότι οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Ως εκ τούτου, το Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως σημειώνεται, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και στη συνέχεια οι διαμένοντες και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Διαδικασία Διαχείρισης Εμβολίων και Εμβολιασμού

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου έχει προδιαγραφεί η ολοκληρωμένη διαδικασία Διαχείρισης Εμβολίων και Εμβολιασμού, ξεκινώντας από την παραλαβή των εμβολίων από τις Παραγωγούς Εταιρείες, την αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Αποθήκευσης, τη διανομή και αποθήκευση των εμβολίων στα Κέντρα Εμβολιασμού και τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Παραλαβή από τις Παραγωγούς Εταιρείες

Η χώρα μας θα προμηθευτεί εμβόλια σταδιακά από έξι τουλάχιστον παραγωγούς, ξεκινώντας με την πρώτη παραλαβή το Δεκέμβριο 2020 από την Pfizer/ BioNTech.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει προβλέψει τη διασφάλιση της προστασίας των εμβολίων κατά τη μεταφορά τους εντός της χώρας από τους διανομείς των Παραγωγών Εταιρειών με την υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν γνώση για τις επικείμενες παραλαβές από τις Παραγωγούς Εταιρείες από το Κέντρο Συντονισμού του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Η ενημέρωση αυτή θα παρέχεται μέσω κεντρικής εφαρμογής, που έχει αναπτυχθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικά για τους σκοπούς της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου κατά του COVID-19.

Οι ομάδες των Κέντρων Αποθήκευσης θα απαρτίζονται από επαρκή αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί ολοκληρωμένα στον έλεγχο και την τήρηση των προδιαγραφών διαχείρισης του εμβολίου κάθε Παραγωγού Εταιρείας κατά τη διάρκεια της παραλαβής τους από αυτές. Σημειώνεται ότι οι αυξημένες ανάγκες ειδικού εξοπλισμού, που θα χρειαστεί το προσωπικό για την παραλαβή, αποθήκευση, παρακολούθηση και μεταφορά των εμβολίων, αλλά και για την προστασία του προσωπικού, έχουν προβλεφθεί και συντονίζονται μέσω κεντρικών διαδικασιών προμηθειών.

Αποθήκευση στα Κέντρα Αποθήκευσης

Δεδομένων των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της χώρας μας και της κατανομής του πληθυσμού της, τα εμβόλια θα αποθηκεύονται σε πέντε (5) εγκεκριμένες αποθήκες που πληρούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα πιστοποίησης.

Περισσότερα Κέντρα Αποθήκευσης μπορεί να ενεργοποιηθούν σε αναλογία με τον όγκο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων, που θα παραληφθούν από τις Παραγωγούς Εταιρείες. Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα εφοδιάζει συγκεκριμένα Κέντρα Εμβολιασμού με κριτήριο την απόσταση μεταξύ τους και τον απαιτούμενο χρόνο για την κάλυψη της απόστασης αυτής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος, που παραμένουν σε κατάσταση μεταφοράς (όσον αφορά τα εμβόλια της Pfizer/ BioNTech και Moderna).

Διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού

Η διανομή στα Κέντρα Εμβολιασμού θα στηρίζεται στο Σχέδιο Προτεραιοποίησης Εμβολιασμών, που αναφέρθηκε παραπάνω και την ζήτηση (δηλαδή στον αριθμό των ραντεβού εμβολιασμού των Πολιτών), τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο προγραμματισμού (δηλ. χρονισμού). Το Κέντρο Συντονισμού θα λαμβάνει ενημέρωση μέσω της εφαρμογής ραντεβού για τους επικείμενους εμβολιασμούς και ως εκ τούτου για τις ανάγκες των Κέντρων Εμβολιασμού σε απόθεμα σκευασμάτων. Εν συνεχεία το Κέντρο Συντονισμού θα εκτελεί τον προγραμματισμό των απαραίτητων παραδόσεων μέσω της κεντρικής εφαρμογής εφοδιαστικής αλυσίδας, ο αλγόριθμος της οποίας θα βασίζεται αρχικά στη ζήτηση και εν συνεχεία θα αποκτήσει ένα επίπεδο προβλεπτικής ικανότητας της ζήτησης (όπως αναμενόμενη μη προσέλευση των ραντεβού για εμβολιασμό, κλπ.).

Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα λαμβάνουν καθημερινή ενημέρωση από το Κέντρο Συντονισμού μέσω της κεντρικής εφαρμογής εφοδιαστικής αλυσίδας για τις επικείμενες ανάγκες των Κέντρων Εμβολιασμού σε απόθεμα σκευασμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η αδιάκοπη ροή της εμβολιαστικής διαδικασίας. Επιπλέον, για τον ίδιο λόγο, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα επικοινωνούν απευθείας με τις Εταιρείες Διανομών για τον λεπτομερέστερο σχεδιασμό.

Κάθε Κέντρο Αποθήκευσης θα διαθέτει όλα τα απαραίτητα υλικά για την προετοιμασία των παραδόσεων των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Παραγωγού Εταιρείας, η προμήθεια των οποίων θα υλοποιείται μέσω κεντρικών διαδικασιών, όπως προαναφέρθηκε. Τα εμβόλια θα συσκευάζονται σε ειδικά σχεδιασμένα ισοθερμικά κιβώτια, των οποίων οι συνθήκες θερμοκρασίας κατά τη μεταφορά των εμβολίων θα παρακολουθούνται μέσω καταγραφικών συσκευών, που θα τοποθετούνται εντός του καθενός. Τα ισοθερμικά έχουν υποβληθεί σε σειρά ελέγχων σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί σε πολλαπλά μεγέθη, τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε κάθε Κέντρο Αποθήκευσης βάσει πολλαπλών κριτηρίων (πληθυσμιακή κατανομή ανά περιοχή, αριθμός και μέγεθος εξυπηρετούμενων Κέντρων Εμβολιασμού, κλπ.), προκειμένου να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση της απόδοσης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα Κέντρα Αποθήκευσης θα επικολλούν QR codes σε κάθε ένα κιβώτιο, τα οποία θα περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις παρτίδες των εμβολίων, που περιέχονται σε αυτό. Τα QR codes θα σαρώνονται από τα Κέντρα Εμβολιασμού κατά την παραλαβή τους, ενημερώνοντας έτσι αυτόματα την κεντρική εφαρμογή εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα καθ΄ όλη τη διαδρομή της παρτίδας εμβολίων μέχρι και τη χορήγησή τους.

Στη συνέχεια, τα ισοθερμικά κιβώτια με τα εμβόλια θα παραδίδονται στην Εταιρεία Διανομών.Κατά τη φόρτωση, τα Κέντρα Αποθήκευσης θα διενεργούν ελέγχους ταυτοποίησης του οδηγού και του οχήματος καθώς και οπτικούς ελέγχους στο όχημα, ενώ επιπλέον θα παρίστανται και θα παρακολουθούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι έχει διασφαλιστεί ότι τα μεταφορικά μέσα της Εταιρείας Διανομών πληρούν τις προδιαγραφές της ψυχρής αλυσίδας και τους κανόνες μεταφοράς φαρμάκων. Βασική προϋπόθεση κατά τη μεταφορά στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στους ψυκτικούς θαλάμους για τη διασφάλιση της αποδοτικότητας κατά τη χορήγηση. Ως εκ τούτου, τα μεταφορικά μέσα της Εταιρείας Διανομών διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου να γίνει η μεταφορά με ασφάλεια και με τεκμηριωμένο τρόπο.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Διενέργεια Εμβολιασμού – Έλεγχος κριτηρίων πριν από τον προγραμματισμό ραντεβού 

Ο Πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις  ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει. Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση. Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ