Ανατολικός Όλυμπος και …. προσφυγικό …

697

Πρόσφυγας ονομάζεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, κάθε άνθρωπος που βρίσκεται έξω από το κράτος του οποίου είναι πολίτης εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι εκεί θα υποστεί διωγμούς λόγω της φυλής, της θρησκείας ή της εθνικότητάς του, ή ακόμα εξαιτίας της ιδιότητας του μέλους μιας ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας ή των πολιτικών του απόψεων (πολιτικός πρόσφυγας), και επιπλέον τού είναι αδύνατο να εξασφαλίσει προστασία από τη χώρα του, ή, εξαιτίας του φόβου αυτού, δεν επιθυμεί να τεθεί υπό αυτή την προστασία.

Όταν πρόσφυγες φιλοξενούνται σε μία χώρα, ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ μεταξύ άλλων να σέβονται και να τηρούν τους νόμους της χώρας που τους φιλοξενεί. Η παράβαση της εθνικής νομοθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων που έχουν ως αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες – σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων – έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανομίας από πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Ολύμπου. Για παράδειγμα προκάλεσαν ζημιές στο ξενοδοχείο San Pantelehmon, διέρρηξαν το κάμπινγκ Ηράκλεια και πρόσφατα το ξενοδοχείο του Μπαλογιάννη.

Επιπλέον, παρά το lockdown, μετακινούνται στην περιοχή – χωρίς, φυσικά, χαρτιά ή sms μετακίνησης αλλά και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις για την διάδοση του ιού – δηλαδή χωρίς μάσκες, αποστάσεις κλπ.

Οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι αλλά και θυμωμένοι γιατί όπως λένε κανείς λένε δεν αγγίζει τους πρόσφυγες οι οποίοι σε αντίθεση με τους Έλληνες κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 

Το δημοσίευμα μας δεν αποσκοπεί στην διαπόμπευση ατόμων επειδή είναι πρόσφυγες, αλλά επειδή δεν σέβονται και δεν τηρούν τους νόμους της Ελλάδας που τους φιλοξενεί, αλλά και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των νόμων του κράτους μας στο μυαλό και στη καρδιά των Ελλήνων.