Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε το 24ο Φεστιβάλ Χορωδιών που διοργάνωσε διαδικτυακά το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης

315

Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ, ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΓΕΦΥΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΣΜΩΝ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟ.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το φετινό 24ο Φεστιβάλ Χορωδιών που διαδικτυακά διοργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης (Δ.Ω.Κ.), εν μέσω υγειονομικής κρίσης (20/12/2020), ήταν ένα φεστιβάλ που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν από το κανάλι YouTube του Δ.Ω.Κ. (Municipal Conservatory of Katerini).

Μάλιστα, οι εντυπώσεις αυτές διαπιστώθηκαν άμεσα, επειδή καταγράφτηκαν ζωντανά κατά την ώρα που γινόταν η διεξαγωγή του Φεστιβάλ, όταν θεατές αυτού του γεγονότος αποτύπωναν τις εντυπώσεις τους και έδιναν συγχαρητήρια τόσο στη Διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης και ιδιαίτερα στην Πρόεδρό του, Μαρία Τερζίδου, όσο και στις χορωδίες των πόλεων που συμμετείχαν στη διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση.

Οι συμμετέχουσες με ψηφιακό υλικό χορωδίες ήταν οι εξής:

  1. Χορωδία του 1ου Γυμνασίου Λευκάδας (διεύθ. Αθανάσιος Μήτσουρας).
  2. Παιδική – Νεανική Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης (φιλοξ. διευθ. Ιωάννης Κούκας).
  3. Γυναικεία Χορωδία “BelCantes” Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών (διεύθ. ‘Ελενα Δρουκοπούλου).
  4. Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Voci Contra Tempo» (διεύθ. Σοφία Γιολδάση).
  5. Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (διεύθ. Δημήτρης Καρβούνης).
  6. Νεανική & Μικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης (διεύθ. Ιωάννης Αδαμίδης).

Να σημειωθεί ότι το φετινό φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο μαέστρο και πρώην Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, Ιωάννη Αδαμίδη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

Χαιρετίζοντας το 24ο Φεστιβάλ Χορωδιών ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά, διοργανώνουμε, για 24η συνεχή χρονιά στην Κατερίνη, το εορταστικό Φεστιβάλ Χορωδιών, έναν θεσμό που έχει  καταξιωθεί σε πανελλήνιο, και όχι μόνο, επίπεδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από την αντοχή του στο χρόνο, όσο και από τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ καταξιωμένων καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων.

Έστω και διαδικτυακά φέτος λόγω της υγειονομικής κρίσης, δεν παύει να είναι μια γιορτή, μια συνάντηση πολιτισμού που λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας και ανάπτυξης δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των πόλεων που οι συμμετέχουσες χορωδίες εκπροσωπούν. Είναι ζωντανός εκφραστής της ευαισθησίας με την οποία  το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης αναδεικνύει τη μουσική σε κάθε της μορφή και ταυτόχρονα ειδικά φέτος, μία εκδήλωση ΤΙΜΗΣ στον μαέστρο και πρώην Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, Ιωάννη Αδαμίδη.

 Πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο, σε μια εποχή αντιφάσεων και προκλήσεων, ο Δήμος Κατερίνης παραμένει σταθερός και ενεργός υποστηρικτής του θεσμού, όπως και κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην ουσιαστική και ολοκληρωμένη πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας.

Εύχομαι καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση».

ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΙΔΟΥ: ΕΙΔΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ ΤΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΡΟΠΟΙΗΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη μεγάλη επιτυχία της διαδικτυακής αυτής εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, Μαρία Τερζίδου, η οποία, μετά το κλείσιμο του 24ου Φεστιβάλ, δήλωσε: «Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τα Χορωδιακά σύνολα που συμμετείχαν σ’ αυτό το Φεστιβάλ, το οποίο φέτος έγινε διαδικτυακά λόγω των απαγορευτικών μέτρων που αφορούν εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους. Θέλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα εκείνους και εκείνες από τους συμμετέχοντες φορείς που συνέπραξαν μαζί μας για να έχουμε αυτό το πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα.

Βιώνοντας όλοι μας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία έχει αναβληθεί κάθε ψήγμα δια ζώσης δημιουργικού σχεδιασμού μας, η ηλεκτρονική σύνθεση και διαδικτυακή προβολή ενός ιστορικά αναγνωρισμένου θεσμού του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης έφερε την άνοιξη μέσα στον μουσικό μας χειμώνα. Έχοντας μαθητεύσει μουσικά δίπλα στον πρώην Διευθυντή του Ωδείου μας, κ. Ιωάννη Αδαμίδη, νιώθω πως το να του αφιερώσουμε μια φορά την ταπεινή διοργάνωση του θεσμού που ο ίδιος δημιούργησε, είναι, δεδομένων των συνθηκών, ο ελάχιστος φόρος τιμής που δυνάμεθα να του αποδώσουμε για την πολυετή καλλιτεχνική και εκπαιδευτική του προσφορά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, να έχουμε όλοι και όλες «Καλά Χριστούγεννα» αλλά και να είναι το νέο έτος 2021 ένα έτος όπου θα ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας ως Χώρα και ως παγκόσμια κοινωνία. Ελπίζω και εύχομαι, το επόμενο φεστιβάλ, δηλαδή το 25ο Φεστιβάλ Χορωδιών, που θα γίνει τον Δεκέμβριο του 2021, να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην πόλη μας και μάλιστα θα ήταν μεγάλη μας χαρά να γίνει στο νέο πολιτιστικό μέγαρο της Κατερίνης».

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Δ.Ω.Κ., ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΤΣΟΜΙΔΟΥ: Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΕΠΕΥΣΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΓΕΝΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ.

Η Διευθύντρια Μουσικής Εκπαίδευσης του ΔΩΚ, Παρθενόπη Τσομίδου, ως υπεύθυνη της διοργάνωσης, δήλωσε: «Το φετινό Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης τίμησε όσο πιο ηχηρά μπορούσε τον ιδρυτή του, Ιωάννη Αδαμίδη, για το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό έργο που πρόσφερε και προσφέρει στην πόλη.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης και έντονης κριτικής προς τον ρόλο και το έργο του εκπαιδευτικού, αντιπαραθέτουμε τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από έναν δάσκαλο τόσο ο μαθητής όσο και ολόκληρη η κοινωνία.

Ο Ιωάννης Αδαμίδης με το παράδειγμά του, τη συνεχή αναζήτηση για εξέλιξη, την ακούραστη εργατικότητά του και το πάθος του για τη μουσική, ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά νέων μουσικών που σήμερα υπηρετούν την τέχνη είτε ως σολίστ, είτε ως εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακολουθώντας την πορεία που χάραξε ο δάσκαλος. Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρακαταθήκη που μας αφήνει ελπίζοντας να φανούμε αντάξιοι συνεχιστές του έργου του.

Από την θέση της Διεύθυνσης ΔΩΚ εκφράζω τις πηγαίες ευχαριστίες μου προς τους υπεύθυνους συντελεστές των χορωδιών που συμμετείχαν με υλικό τους στο διαδικτυακό Φεστιβάλ μας, αλλά και προς τον Δήμαρχο Κατερίνης και την Διοίκηση του ΔΩΚ που υποστηρίζουν αδιαλείπτως το εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό μας έργο».