Με ταχυδρομικό κώδικα οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης – Βήμα-βήμα η διαδικασία

806

Χιλιάδες οικισμοί, ισάριθμοι ταχυδρομικοί κωδικοί και άλλοι τόσοι συντελεστές… Η φετινή διαδικασία χορήγησης επιδότησης θέρμανσης είναι διαφορετική από κάθε άλλη χρονιά, η πλατφόρμα ανανεωμένη και το επίδομα σχεδόν διπλάσιο. Από το μέγιστο των 350 ευρώ πέρυσι φτάνει φέτος έως και τα 650 ευρώ με την επιδότηση να δικαιούνται όχι μόνο όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν αλλά και φυσικό αέριο, υγραέριο, ξύλα ή πέλετ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τετάρτη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαλέξουν από μια μακροσκελή λίστα οικισμών, τον Ταχυδρομικό Κώδικα της περιοχής της κύριας κατοικίας τους ο οποίος συνοδεύεται από έναν συντελεστή.

Για παράδειγμα στην Αγία Παρασκευή ( Τ.Κ 15342) ο συντελεστής είναι 0,5739 όταν στην Άνω Μηλέα ( Τ.Κ 60150) είναι 1,29 και στο Δασωτό (Τ.Κ 66033 ) είναι 1,1545. Ο συντελεστής θα εφαρμόζεται επί του τελικού δικαιώματος επιδότησης του δικαιούχου βγάζοντας το ύψος του επιδόματος , το οποίο κατά την ώρα υποβολής της αίτησης θα είναι άγνωστο.

Ποιοι το δικαιούνται

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους ( ιδιόκτητη, μισθωμένη, δωρεάν παραχωρούμενη) καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για την επιδότηση ξύλων και πέλετ θα πρέπει η κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Φιλοξενούμενοι δεν δικαιούνται επίδομα, ούτε όσοι εμπίπτουν σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης ή έχουν περισσότερα από δύο αυτοκίνητα…

Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά και ακίνητης περιουσίας. Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο δηλώσεων.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία, η συνολική αξία της δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πόσο είναι το επίδομα

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα των δήμων και οικισμών της Ελληνικής Επικράτειας, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Παράρτημα το οποίο επισυνάπτεται στην παρούσα αποτελώντας αναπόσπαστο τμήμα της, βάσει του υπολογισμού των βαθμοημερών, οι οποίες αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Το ύψος του επιδόματος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτός προσδιορίζεται στο μακροσκελές Παράρτημα Ταχυδρομικών Κωδικών και συντελεστών προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 80 έως και 650 ευρώ και για να χορηγηθεί θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί αγορές καυσίμων διπλάσιας αξίας από την 1η Οκτωβρίου ( για το πετρέλαιο από 15() έως και τις 28 Φερβουαρίου 2021. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του απαιτούμενου ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης, η αξία αντιστοιχεί σε τιμή λίτρου 80 λεπτών.

Η διαδικασία

Σε πρώτη φάση, η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως και τις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

  • ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος -υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
  • το ονοματεπώνυμό του,
  • ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,
  • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
  • η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
  • αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
  • τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
  • η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
  • το είδος του επιθυμητού προς επιδότηση καυσίμου θέρμανσης (κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης),
  • τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του TAXISnet θα πρέπει να έχει δηλωθεί ο αριθμός λογαριασμού ΙΒΑΝ, ο οποίος ανήκει στον δικαιούχο και στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό του επιδόματος.

Για τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, υποβάλλεται επιπρόσθετα έως την ως άνω προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων που τιμολογήθηκαν από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, το ποσό/αξία της συναλλαγής, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και η επωνυμία της επιχείρησης – πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρείται, επιπρόσθετα και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

  • τον αριθμό φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
  • τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
  • τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
  • τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
  • το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής.

Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί στον ΑΦΜ του αιτούντος, δηλαδή στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στους κωδικούς TAXISnet με τους οποίους θα υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση. Στην περίπτωση πολυκατοικίας το παραστατικό αγοράς πετρελαίου θέρμανσης θα πρέπει να εκδοθεί είτε στον ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εάν αυτός υφίσταται, είτε στον ΑΦΜ που αντιστοιχεί στου κωδικούς ΤΑΧΙSnet με τους οποίους δημιουργήθηκε το προφίλ της πολυκατοικίας.

Πληρωμές

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται σε δύο δόσεις ως εξής:

  • Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
  • Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός τους πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουάριου 2021 στην πλατφόρμα έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 και η πληρωμή για την κατηγορία αυτή δύναται να πραγματοποιηθεί έως την 26η Απριλίου 2021.

Πηγή: euro2day.gr