Βεσυρόπουλος: Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα όσα μέτρα στήριξης χρειασθούν

253

“Η αντιμετώπιση και η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας στο οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και στο υγειονομικό πεδίο δεν είναι μια στατική διαδικασία. Απαιτεί διαρκείς παρεμβάσεις, επικαιροποιήσεις μέτρων ή ανανέωση της ισχύος τους” ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών με γενναία και ουσιαστικά μέτρα συνολικού κόστους 31,5 δισ. ευρώ, στηρίζει την πραγματική οικονομία, διαμορφώνει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα και αυτό αντανακλά την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα και υπογράμμισε την έλευση μιας ακόμα μεγάλης επένδυσης, της Next e. GO όπου θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο όπου θα παράγει 30.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ετήσια βάση και θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας ενώ θα ιδρύσει και ένα Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Αναφορικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι αυτές συνδέονται με ζητήματα φορολογικής πολιτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για ρυθμίσεις που αφαιρούν φορολογικά βάρη και διευκολύνουν τους πολίτες, όπως είναι το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνησή μας μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα ανέφερε το νομοσχέδιο προβλέπει την απαλλαγή από το Φ.Π.Α των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, των διαγνωστικών τεστ του COVID 19 και των υπηρεσιών που συνδέονται στενά με αυτά. Επίσης εντάσσονται τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό άνω του 80% σε ισχύουσες απαλλακτικές διατάξεις από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων μέχρι 1.650 κ.ε. Προβλέπεται η υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%, από το 13% που ήταν μέχρι σήμερα, των ειδών που προορίζονται για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης. Παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να υποβάλλουν εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων που αφορούν τα φορολογικά έτη από το 2010 και μετέπειτα και που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από τις 31/12/2014 μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, ώστε να προχωρήσουν στην ορθή απεικόνιση των ακινήτων τους μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης παρατείνεται η προθεσμία για την απόσυρση των φορολογικών ηλεκτρικών μηχανισμών, των ταμειακών μηχανών δηλαδή, που ορίζονται στην απόφαση ΠΟΛ.1196/2017 του διοικητή της ΑΑΔΕ έως τις 31/3/2021, προκειμένου να διευκολυνθούν οι κάτοχοι αυτών λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Η κυβέρνηση είπε ο υφυπουργός “θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα όσα μέτρα χρειαστούν για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και μέχρι να σημάνει η επιστροφή στην κανονικότητα” και πρόσθεσε ότι όπως “η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετωπίζει τη δύσκολη αυτή συγκυρία με υπευθυνότητα και ωριμότητα, έτσι εκτιμώ ότι και όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να τοποθετηθούν με υπευθυνότητα, όπως απαιτεί η συγκυρία”.