Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός Περιφέρειας τα Χριστούγεννα: Τι λέει το ΦΕΚ

294

Ενόψει της εορταστικής περιόδου που είναι προ των θυρών και με δεδομένο ότι ο κοροναϊός «καλπάζει», το υπουργείο με ΚΥΑ μέσω του ΦΕΚ ξεκαθάρισε σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός περιφερειακής ενότητας.

Σε ΦΕΚ, η ΚΥΑ προσδιόρισε τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κοροναϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 έως και την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6:00».

Σύμφωνα με αυτή για τις μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας προβλέπονται τα εξής:

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,  εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

  • από και προς την εργασία,
  • για λόγους υγείας,
  • προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
  • για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και
  • για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι. για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3. Η περ. (ιδ) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.