Αναζητείται «συμβολική λύση» για την Εκκλησία – Σύσκεψη για το λιανεμπόριο στο Μαξίμου

494

Μια «φόρμουλα» για την Εκκλησία ενόψει των Χριστουγέννων αναζητεί η κυβέρνηση, όπως αποτυπώθηκε και στο χθεσινό τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν κοινοποίησε ιδιαίτερες λεπτομέρειες ούτε στους στενούς του συνεργάτες.

Οδηγός είναι η διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι «δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες». Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι εκκλησίες θα επαναλειτουργήσουν πλήρως. Αναζητείται, όμως μια εναλλακτική, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον επιτραπεί στους πολίτες να πηγαίνουν στα καταστήματα για να ψωνίσουν, θα πρέπει να υπάρξει μια πρόνοια έστω για τις μέρες των γιορτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, μια «συμβολική λύση» θα μπορούσε να είναι σε επιλεγμένες λειτουργίες  με ισχυρό φορτίο λόγω των ημερών να υπάρχει μια μικρή ευελιξία και να μην ακολουθηθεί το μοντέλο του Πάσχα, όταν επετράπη μόνο η παρουσία των ιερέων και των ψαλτών. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα αποφασιστεί ως το τέλος της εβδομάδας, σε συνάρτηση και με το τι θα γίνει στο μέτωπο του λιανεμπορίου.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί και μια «ανάσα» στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έχει…βάλει πλάτη στις κυβερνητικές αποφάσεις και έχει λειτουργήσει ως κυματοθραύστης ακραίων απόψεων στο εσωτερικό της ιεραρχίας. Με δεδομένη την κόπωση και της αντιδράσεις ενόψει της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου στις 15/12, όμως, και με δεδομένη την άρτια σχέση του κ. Ιερωνύμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναζητείται μια χρυσή τομή που να καλύπτει και τις δύο πλευρές.

Σήμερα, παράλληλα, αναμένεται να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και η πρώτη συζήτηση για το λιανεμπόριο, με τη συμμετοχή και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν, να ξεκινήσει μια μερική απελευθέρωση από τις 14/12, ήτοι από την ερχόμενη Δευτέρα με τις ανακοινώσεις να αναμένονται μάλλον την Παρασκευή.

Μένει να φανεί, αν η απελευθέρωση θα είναι οριζόντια, με το σκεπτικό να διαχυθεί ο κόσμος και να μην συνωστίζεται ή να ξεκινήσει η απελευθέρωση από μικρότερα καταστήματα (κομμωτήρια, παιχνιδάδικα, ανθοπωλεία κ.ο.κ.) που είναι πιο εύκολα ελέγξιμα και, στη συνέχεια, να ακολουθήσει και το υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσανατολίζεται σε ένα οριζόντιο άνοιγμα των καταστημάτων στη χώρα, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, εν τελεί, και ένα άνοιγμα σε δύο ταχύτητες, με δεδομένη την επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα. Όσο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που σήμερα ξεκινά στις 21:00, εκτιμάται ότι, εφόσον ξεκινήσει η επανελειτουργία του λιανεμπορίου και, σε μια προσπάθεια το ωράριο λειτουργίας να εκταθεί, αυτή θα μπορούσε να μετατεθεί ελαφρώς και να ξεκινά από τις 22:00.

Πηγή: reader.gr