Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ – Αντιδρούν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας

262

Σε διαβούλευση έως την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου τέθηκε το σχέδιο νόμου του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα για τα ΜΜΕ στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για το σύνολο της αγοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο πρώτο σκέλος του το σχέδιο νόμου ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο δεύτερο μέρος αποτελείται από διατάξεις για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τη διαφήμιση, την ΕΡΤ και τη λειτουργία του ΕΣΡ. Η οδηγία ρυθμίζει πλέον το περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του: την παραδοσιακή γραμμική τηλεόραση, τις κατά παραγγελία οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά ως προς το οπτικοακουστικό περιεχόμενό τους. Ακόμη, απαγορεύει την υποκίνηση μέσω υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων σε βία ή μίσος κατά κοινωνικών ομάδων.

Οι αλλαγές που προωθεί στο δεύτερο μέρος του αφορούν, μεταξύ άλλων, την ευελιξία στη λειτουργία των κατόχων άδειας τηλεοπτικών σταθμών. Χωρίς να μειώνεται το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων ανά αδειούχο τηλεοπτικό σταθμό, θα συνυπολογίζονται οι εργαζόμενοι σε συνδεδεμένες ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων που μεταδίδονται από τον φορέα.

Στο σκέλος της αδειοδότησης των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών, που είναι σε εκκρεμότητα, το σχέδιο νόμου προσδιορίζει το περιεχόμενό τους. «Οι άδειες θεματικού περιεχομένου μπορεί να περιλαμβάνουν κατά τη δήλωση συμμετοχής εκάστου υποψηφίου στη διαδικασία, κατά περίπτωση, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, γενικής ή ειδικής στόχευσης, ή άλλο πρόγραμμα».

Προβλέπεται ακόμη η αδειοδότηση από το ΕΣΡ και των περιφερειακών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ προσαρμόζεται το πλαίσιο της διαφημιστικής αγοράς στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Ωστόσο, με κοινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και των δημοσιογραφικών ενώσεων ζητείται η απόσυρση του άρθρου που διαλύει εργασιακές σχέσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς στο νομοσχέδιο Πέτσα.

Δείτε εδώ ολόκληρη την Ανακοίνωση :

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ,ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) ζητούν την άμεση απόσυρση των αντεργατικών και αντιδημοσιογραφικών ρυθμίσεων του άρθρου 41 που προωθούνται στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου, «Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της τροποποιημένης με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018, Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης», που τέθηκε σε διαβούλευση από τον αρμόδιο Υπουργό Στέλιο Πέτσα, εν μέσω πανδημίας, παραμονές Χριστουγέννων και με διαδικασίες εξπρές.

Η ΠΟΕΣΥ και οι συνδικαλιστικές Ενώσεις των δημοσιογράφων καθώς και οι Ενώσεις όλων των εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεση του Κλάδου, όπως και ολόκληρου του χώρου στην επιχειρούμενη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, που, εν τέλει, πλήττουν την ίδια την πολυφωνία και την αντικειμενική Ενημέρωση.

Ο κ Πέτσας επιχειρεί με μονόπλευρο και αυταρχικό τρόπο, χωρίς κανένα διάλογο, να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποδομήσει επιπλέον τις εργασιακές συνθήκες των δημοσιογράφων σε μια τόσο δύσκολη για το έργο τους εποχή, λόγω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα και τον ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά οδηγεί την Ενημέρωση στη διασωλήνωση.

Χωρίς σεβασμό, σε έναν Κλάδο που επλήγη βαθιά από τη 10χρονη κρίση και συνεχίζει να πλήττεται από την πανδημία, το νομοσχέδιο Πέτσα προωθεί την ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, μετατρέποντας το ήδη αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον σε ναρκοπέδιο των εργασιακών συνθηκών των εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες των Τηλεοπτικών Σταθμών που επιφέρει ένα νέο ισχυρότατο πλήγμα στους εργαζόμενους καθώς ανοίγει το δρόμο σε νέες απολύσεις και προκαλεί περαιτέρω συρρίκνωση στον Ασφαλιστικό μας φορέα.

Η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών ζητούν την άμεση απόσυρση του άρθρου 41 και να αρχίσει διάλογος της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους, για την κατάρτιση ενός αυτόνομου νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει συνολικά τους Πανελλήνιους και τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς.

Η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις Συντακτών στέκονται στο πλευρό των πληττόμενων συναδέλφων των Τηλεοπτικών Σταθμών της χώρας, στηρίζοντας τις αποφάσεις τους για κοινό αγώνα, ώστε να μην επιτραπεί περαιτέρω επίθεση στον στενό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σ’ αυτόν της έγκυρης και πλήρους Ενημέρωσης της κοινωνίας.

Και προειδοποιεί ότι ολόκληρος ο Κλάδος τίθεται σε απεργιακή εγρήγορση, που αρχίζει από αύριο Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, μέχρι την οριστική απόσυρση του άδικου και αντεργατικού άρθρου 41 του εν λόγω Νομοσχεδίου, αλλά και άλλων άρθρων που με τη διατύπωση τους υποκρύπτουν σκοτεινά σημεία για τη λειτουργία των Περιφερειακών Μέσων.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΣΗΕΑ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΕΣΗΕΜ-Θ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΝΗΣΩΝ (ΕΣΗΕΠΗΝ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ (ΕΣΗΕΘΣτΕΕ)
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΕΣΠΗΤ)