Μπέττυ Σκούφα : σε ιδιώτες η αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

377

Μπ. Σκούφα: Σε συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης η Ν.Δ επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση στην αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, βάζοντας «από το παράθυρο» ιδιώτες και οικονομικά συμφέροντα

 

Για μια ακόμη φορά η Ν.Δ μέσα από τα νομοσχέδιά της, δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, που δεν είναι άλλο παρά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων πελατειακών φίλων και η ιδιωτικοποίηση όλων των δημοσίων αγαθών και μάλιστα μέσα σε περίοδο πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Οι νεκροί της covid 19 αποτελούν για την Κυβέρνηση της Ν.Δ την τέλεια κάλυψη, για να «βάλει χέρι» αυτή τη φορά στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, των Ελληνίδων και Ελλήνων, με το νομοσχέδιο περί δήθεν εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων (Ο.Δ.Α.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες η κυβέρνηση ξεπουλά την πολιτιστική κληρονομιά

«Σας αξίζουν τα εύσημα διότι δεν χάνετε ευκαιρία μέσα στις πιο ασφυκτικές συνθήκες μιας εξαπλωνόμενης πανδημίας, κατά την οποία χάνονται 100 ανθρώπινες ζωές καθημερινά, κι ενώ το σύνολο της κοινωνίας υποφέρει, βογκά και δυσανασχετεί τόσο από την ανεπάρκεια των υγειονομικών μέτρων μη στήριξης της δημόσιας υγείας, όσο και από τον οικονομικό όλεθρο που ήδη έχουμε αρχίσει να βιώνουμε, ως χώρα, ως εργαζόμενοι κι ως μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να νομοθετείτε όχι προς όφελος βέβαια του πραγματικού δημόσιου συμφέροντος, αλλά κάτω από ψευδεπίγραφους τίτλους νομοσχεδίων που φέρουν όλα τους τη λέξη «μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμός», κρύβονται οι πραγματικές επιδιώξεις σας που δεν είναι άλλες από την άλωση του κράτους και των δημοσίων αγαθών από ιδιωτικά κρατικοδίαιτα συμφέροντα», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην τοποθέτησή της, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Μετά την αναβληθείσα μέχρις στιγμής προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Υγείας, βάζουν «χέρι» στον Πολιτισμό

Η κα Σκούφα άσκησε δριμύτατη κριτική στη Ν.Δ και στην Υπουργό Πολιτισμού τους οποίους κατηγόρησε ότι μια ακόμη φορά επιχειρούν την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων αγαθών, εξυπηρετώντας όπως πάντα όχι τους πολίτες, αλλά άλλου είδους συμφέροντα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την κοινωνική πλειοψηφία. «Αυτή είναι και η μεγάλη μας πολιτική και ιδεολογική διαφορά» , τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας. Η κα Σκούφα έκανε λόγο για ξεπούλημα από την κυβέρνηση μέρα με τη μέρα, κάθε δημόσιου αγαθού που κρατήθηκε όρθιο όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προς όφελος όλων των Ελλήνων. Έτσι, μετά την απόπειρα «να βάλει χέρι» στον τομέα της Υγείας λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία με ιδιώτες στη διαχείριση των νοσοκομείων μέσω ΣΔΙΤ, σειρά πήρε τώρα ένα ακόμη δημόσιο αγαθό, η πολιτιστική κληρονομιά.

Ιδιώτες και οικονομικά συμφέροντα από το «παράθυρο»

Πάρα το γεγονός ότι χρειαζόταν αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων καθώς η δομή και λειτουργία του οργανισμού διέπονται από απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το Ν 736/1977, πίσω από τις λέξεις «ανάπτυξη « και εκσυγχρονισμός», κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις που είναι η δυνατότητα σύστασης νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου ειδικού σκοπού, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που ανήκει κατά κυριότητα ή διαχείριση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ή στο ΤΑΠ (εφεξής ΟΔΑΠ), καθώς και των αναψυκτηρίων, τα οποία βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους. Επί της ουσίας θα συσταθεί μια εταιρία ειδικού σκοπού της οποίας την μετοχική ή εταιρική της σύνθεση η κυβέρνηση την παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα. «Θέλετε να εκφύγετε του ελέγχου του κοινοβουλίου, του ελέγχου των εκλεγμένων από τον ελληνικό λαό», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυβέρνηση γενικότερα “βάζει από το παράθυρο” μεμονωμένα οικονομικά συμφέροντα και μάλιστα ως συνδιαχειριστές και πολύ περισσότερο ως συνεκμεταλλευτές της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια κληρονομιά η οποία είναι δημόσια, ανήκει δηλαδή σε όλους τους πολίτες, ανήκει στο δημόσιο, το σύνολο του «δήμου» δηλαδή! “Για άλλη μια φορά προτιμάτε να στηρίξετε ιδιωτικά συμφέροντα παρά το δημόσιο συμφέρον”, σημείωσε η κα Σκούφα.

 Η ιστορία και τα μνημεία της χώρας ανήκουν στον ελληνικό λαό

Άλλωστε, όπως είπε, «ο Παρθενώνας, οι Μυκήνες, η Κνωσσός, η Δωδώνη, το Δίον, ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, σε όλους τους φορολογούμενους. Τα όποια έσοδα από αυτά πρέπει να επιστρέφουν στο ακέραιο στους πολίτες αυτής της χώρας. Όχι σε λίγους τυχάρπαστους κρατικοδίαιτους ιδιώτες».

Οι πολίτες θα προστατεύσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά

Η κα Σκούφα συνέστησε προσοχή στην κυβέρνηση, καθώς στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να παραχωρήσει και να δώσει ρόλο και κέρδη στους ιδιώτες, από την πολιτιστική κληρονομά της χώρας μας, μπορεί να βρει απέναντί της τους πολίτες, αφού ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να διεκδικήσει, ακόμη και, κυρίως μέσω της δικαστικής οδού, από το Κράτος να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος από ενδεχομένως βλαπτικές δραστηριότητες που πραγματοποιεί είτε το κράτος είτε ιδιώτες.

Δείτε παρακάτω την τοποθέτησης της Βουλεύτριας κ.Σκούφα στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.