Κατερίνη: Παράδοση του Στεγαστικού Προγράμματος “Εστία ΙΙ” για αιτούντες άσυλο στη διαχείριση του Δήμου Κατερίνης

255

Το φιλανθρωπικό και μη κερδοσκοπικό Σωματείο “Περιχώρησις” κάνουμε γνωστό στις τοπικές αρχές και την κοινωνία της πόλης ότι κατά τον τρέχοντα μήνα ολοκληρώνουμε την παράδοση του στεγαστικού προγράμματος ESTIA ΙΙ, για αιτούντες άσυλο, στη διαχείριση του Δήμου Κατερίνης και συγκεκριμένα στον οργανισμό ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Α.Ε., μια διαδικασία που ξεκίνησε από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Το πρόγραμμα ESTIA Ι & ΙΙ το υλοποιήσαμε υπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τον Οκτώβριο 2016 ως σήμερα, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τοπικούς φορείς και αρχές, τον Δήμο, τους Βουλευτές του νομού, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κατερίνης, την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, την τοπική Δικαστική και Εισαγγελική Αρχή, την Πυροσβεστική Υπηρεσία κ.ά. παίρνοντας εύσημα για την εφαρμογή του προγράμματος τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) όσο και από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από τη θέση αυτή όλους τους παραπάνω, θεσμικά πρόσωπα και φορείς, για τη συνεργασία τους. Πέραν τούτου θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την υποστήριξη του έργου μας τόσο τους ιδιοκτήτες των μισθίων και τους ποικίλους προμηθευτές από την τοπική αγορά όσο και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, που σε διάφορες περιστάσεις μας συνέδραμαν. Ευχόμαστε στον Δήμο Κατερίνης την καλή και ανεμπόδιστη συνέχιση του προγράμματος επ’ ωφελεία τόσο της πόλης όσο και των ωφελουμένων.

Για όσους συμβαίνει να μην γνωρίζουν το έργο μας, η “Περιχώρησις” είναι ανθρωπιστικό και μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από μέλη της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης. Το σωματείο αυτό έδωσε πιο επίσημη μορφή στην εθελοντική φιλανθρωπική δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ευαγγελικής Εκκλησίας που είχε ξεκινήσει τη δράση του το 2012 μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Οι εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που σήμερα συνεχίζει να υποστηρίζει σε σταθερή βάση 170 ντόπιες οικογένειες, αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν το 2015 και στις ανάγκες των προσφύγων στην Ειδομένη και υπηρέτησαν στη συνέχεια ποικίλα στεγαστικά, εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα.

Η “Περιχώρησις” στα τέσσερα χρόνια διαδρομής της σε συνεργασία με ποικίλους οργανισμούς πραγματοποίησε τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Το στεγαστικό πρόγραμμα ESTIA I & II σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με 660 θέσεις στην πόλη της Κατερίνης. Το πρόγραμμα αφορούσε αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες που είχαν περάσει από
    τις κρατικές διαδικασίες της Υπηρεσίας Ασύλου. Oι ωφελούμενοι του προγράμματος ήταν κυρίως ευάλωτες οικογένειες, πυρηνικές ή μονογονεϊκές. Αξίζει να τονιστεί ότι η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε εν γνώσει του δήμου Κατερίνης και σε συνεννόηση με αυτόν τόσο όσον αφορά τον αριθμό που μπορούσε να υποδεχτεί η πόλη όσο και ως προς τον χώρο όπου αναζητήσαμε μίσθια (αποφύγαμε συστηματικά να ενοικιάσουμε διαμερίσματα στην παραλιακή ζώνη). Το ΔΣ της “Περιχώρησης” κρίνοντας αντίξοους τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για τη συνέχιση του προγράμματος στους οργανισμούς που ήδη το πραγματοποιούσαν, αποφάσισε να μην εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην πρόσκληση του Υπουργείου, αφήνοντας τη δυνατότητα σε όποιον οργανισμό επιθυμούσε, να διεκδικήσει την υλοποίηση του προγράμματος.
  • Παράλληλα δημιουργήσαμε μικρότερο, πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα στέγασης και ένταξης για οκτώ οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων και δύο άπορες ελληνικές οικογένειες
  • Για τον ανωτέρω πληθυσμό, δηλ. αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οργανώσαμε συστηματικά μαθήματα αγγλικών, ελληνικών, αθλητικές δραστηριότητες για εφήβους και νέους, προγράμματα φύλαξης παιδιών, ψυχοθεραπευτικές ομάδες ιδιαίτερα για παιδιά, και κάναμε διάφορες εκδηλώσεις (βιβλιοπαρουσιάσεις, γνωριμία με την ελληνική μουσική παράδοση κ.ά.)
  • Πέραν τούτου η “Περιχώρησις” οργάνωσε προγράμματα και δραστηριότητες που προσφέρονται τόσο σε ντόπιους όσο και σε πρόσφυγες: Δωρεάν μαθήματα ραπτικής, δραστηριότητες ζαχαροπλαστικής για γυναίκες και κατέβαλε προσπάθειες να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για Έλληνες και πρόσφυγες, υποστηρίζοντας προσπάθειες όπως την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ραπτικής “Περί Έργων” (www.periergon.gr). Προσφέραμε ακόμη προγράμματα καθαρά για τον ντόπιο πληθυσμό, όπως μαθήματα ελληνικών σε ενήλικες Ρομά.

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων όλα αυτά τα χρόνια η “Περιχώρησις” έδωσε εργασία σε δεκάδες Έλληνες αλλά και πρόσφυγες, νοίκιασε πάνω από 130 διαμερίσματα στην πόλη της Κατερίνης και αγόρασε εξοπλισμό για τα διαμερίσματα αυτά αποκλειστικά από τοπικά καταστήματα.

Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να υπηρετούμε στο μέτρο των δυνάμεών μας τον συνάνθρωπο ως εικόνα του Θεού και ως εκείνον υπέρ του οποίου Χριστός απέθανε! Τις ημέρες αυτές που ο τόπος μας περνά τόσο δύσκολα λόγω της πανδημίας ζητούμε το έλεος του Θεού επάνω σε όλους!

Για το Δ.Σ. της “Περιχώρησης”
Πάρις Παπαγεωργίου
Πρόεδρος