Ερώτηση βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α :  “Για πόσο καιρό ακόμη θα συνεχίζεται η απαξίωση  της τευτλοκαλλιέργειας;”

245

Στο ίδιο έργο θεατές μένουν και φέτος οι τευτλοπαραγωγοί που θα δουν για μία ακόμη χρονιά κλειστό το εργοστάσιο ζάχαρης στις Σέρρες και την παραγωγή τους να σαπίζει στα χωράφια ή στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση στην επεξεργασία τους ως καύσιμη ύλη και ζωοτροφή. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, οι τευτλοπαραγωγοί βγαίνουν ζημιωμένοι, αφού οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου συμπιέζουν την τιμή προς τα κάτω, εφόσον αποτελούν και την μόνη εναλλακτική τους.

Ως εκ τούτου, μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2020, όπως και του 2019, είναι και πάλι η χορήγηση στους τευτλοπαραγωγούς συνδεδεμένης ενίσχυσης, ζήτημα που φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Στ. Αραχωβίτης, ο βουλευτής Σερρών Λ. Αβραμάκης και 28 ακόμη βουλευτές του κόμματος.Την ερώτηση συνυπογράφει και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ)Σκούφα.

Οι παλινωδίες των Υπουργείων και της μισθώτριας εταιρίας RoyalSugar το μόνο που πέτυχαν είναι να φέρουν σε ένα ακόμη αδιέξοδο τους καλλιεργητές και να αποδείξουν την αδιαφορία τους για αυτούς. Τουλάχιστον, ας ενεργοποιηθούν και ας διασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, που είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους. Ας μην απαξιώνουν άλλο την ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, που  αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

01.12.2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: Λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ)

Η ιστορική Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποτελούσε και αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη διατήρηση και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, την επίτευξη δίκαιου εισοδήματος στους καλλιεργητές και τη συνέχιση της παραγωγής ελληνικής ζάχαρης.

Κατά το έτος 2019, ενώ η καλλιέργεια των τεύτλων ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, η διάθεση των τεύτλων στην ΕΒΖ για παραγωγή ζάχαρης δεν κατέστη εφικτή, μετά την ενοικίαση των κτιρίων  της ΕΒΖ από την RoyalSugar η οποία και δεν παρέλαβε ελληνικά τεύτλα. Οι καλλιεργητές θα έπρεπε να παραδώσουν τα τεύτλα σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, ενώ υποχρεώνονταν να προβούν στη συγκομιδή και την παράδοση των τεύτλων, με δική τους φροντίδα και ευθύνη, μέχρι τις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής ενέργειας που επέλεξαν.

Έτσι, τα τεύτλα παρέμειναν αδιάθετα, αφού και οι λοιπές διέξοδοι (βιοαέριο,  ζωοτροφή) δεν ήταν εφικτές. Η μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2019 ήταν η συνδεδεμένη ενίσχυση που αποδόθηκε στους τευτλοπαραγωγούς με βάση την από 22.2.2019 Αρ. 264/28699 Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η οποία τροποποιούσε τους διαθέσιμους πόρους και τα στρέμματα και οδηγούσε σε αυξημένη τιμή ανά εκτάριο (214 ευρώ/στρ.), συνδεδεμένης ενίσχυσης. Η δε χορήγηση της συνδεδεμένης για το 2019 βασίστηκε στην άρση των υποχρεώσεων των τευτλοπαραγωγών που απορρέουν από υπουργική απόφαση με αριθ. 1174/27330/9-3-2015 εξαιτίας «γεγονότων εξαιρετικής περίστασης», όπως αυτά δικαιολογούνται από την Αριθμ. 685/29008 Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (ΦΕΚ/Β/1092/30 Μαρτίου 2017) ως αναφορά την ανωτέρα βα και τις εξαιρετικές περιστάσεις.

Τη φετινή χρονιά, από τη διοίκηση της ΕΒΖ, επαναλαμβάνεται το περσινό σενάριο και το εργοστάσιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει και να παράξει ζάχαρη. Τα τεύτλα θα οδηγηθούν για μια ακόμη χρονιά σε παραγωγή  καύσιµης ύλης σε µονάδες βιοαερίου και πιθανόν και για ζωοτροφές. Εξυπακούεται ότι, ενώ υπήρχε η δέσμευση από την εταιρία στις 22 Σεπτεμβρίου, ότι συμφωνήθηκε η παραλαβή των τεύτλων σε συμφωνημένη τιμή για παραγωγή ζάχαρης στο εργοστάσιο των Σερρών, ( 22 με 36,5 ευρώ ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο), είναι προφανές ότι, ελλείψει της προοπτικής αξιοποίησης των τεύτλων για την παραγωγή  ζάχαρης, οι βιομηχανίες παραγωγής βιοαερίου, αποτελώντας την μόνη εναλλακτική, συμπιέζουν ισχυρά προς τα κάτω την τιμή (20 ευρώ) στην οποία παραλαμβάνονται από 2 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες καλλιεργητών, η Royal Sugar, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις, δεν παραλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής αλλά μόνο ένα μέρος αυτής, αποκλείοντας μέρος όσων προτίθενται να διαθέσουν τα τεύτλα τους έστω και σε αυτές τις χαμηλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι τα τεύτλα, για μια ακόμη χρονιά να σαπίζουν στα χωράφια ή στο δρόμο.

Έτσι με βάση το υψηλό πλέον κόστος παραγωγής,  αλλά και τα αυξημένα μεταφορικά, αφού πλέον παραλαμβάνει τεύτλα μόνο το εργοστάσιο των Σερρών, η μοναδική στήριξη για την παραγωγή του 2020, όπως και του 2019, είναι και πάλι η χορήγηση στους τευτλοπαραγωγούς συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Επειδή είναι προφανές ότι, με βάση τη συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά αποτυχία απορρόφησης της παραγωγής σε ικανοποιητικές τιμές, αφού η παραγωγή δεν προορίζεται για την παραγωγή ζάχαρης, η χορήγηση της συνδεδεμένης είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των τευτλοπαραγωγών που για δεύτερη χρονιά βρισκόμενοι σε δεινή κατάσταση λόγω της παραλαβής  από τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε πολύ χαμηλή ανάλογα με το κόστος παραγωγής τιμή.

Επειδή η ύπαρξη ενός ακόμη κλάδου παραγωγών που πλήττεται φέτος έχει αθροιστικές επιπτώσεις στις ήδη πληττόμενες λόγω της πανδημίας και έλλειψης στήριξης οικονομικές συνθήκες στην ύπαιθρο

Επειδή ο ιδιώτης επενδυτής φέρεται να μην παραλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής όπως έχει δεσμευτεί, στερώντας από ορισμένους καλλιεργητές έσοδα ακόμα και στην χαμηλότερη από τη συμφωνημένη τιμή ανά τόνο

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

  • Έχει διασφαλιστεί, και με βάση ποια θεσμική πρόβλεψη, η χορήγηση της συνδεδεμένης που είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση των τευτλοπαραγωγών για δεύτερη χρονιά, χωρίς να υπάρχει παραδοθείσα ποσότητα από τον παραγωγό, και χωρίς να παραχθεί ζάχαρη;
  • Τηρεί ο επενδυτής τις δεσμεύσεις απέναντι στους παραγωγούς και την ΕΒΖ;
  • Με βάση την συνεχιζόμενη απαξίωση της καλλιέργειας των ζαχαρότευτλων θα υπάρξουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και ποιες για τη συνέχιση της καλλιέργειας τη νέα χρονιά;