Ανθρωποφαγία;

330

Του Ηλία Χρυσικού*

Η ανθρωπότητα εδώ και πολλούς μήνες, ζει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η απειλή του κοροναϊού, έχει καθορίσει τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και η ανησυχία στο 2o κύμα της Πανδημίας του Covid-19 είναι έκδηλη.

Ανησυχία, που παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά τα πολλά διαγνωσμένα κρούσματα σ΄ όλη την επικράτεια και σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν, αντίθετα θα πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση. Και όποιος πιστεύει ότι η πανδημία θα “έχτιζε” έναν καλύτερο κόσμο γελιέται.

Η άποψή μου είναι, ότι το μόνο που μπορεί ν΄ αλλάξει απ΄αυτά που έρχονται… είναι η ατομική ευθύνη και αυτή που δεν πρέπει να επικρατήσει, είναι η “ανθρωποφαγία”.

Το Ράδιο Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 με όλους τους συνεργάτες, γίνεται ένα με την κοινωνία και καλεί όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουμε μαζί, ενωμένοι αυτή την απειλή με το όπλο της αλληλεγγύης, χωρίς “φιμωμένα” μυαλά. Όλοι εμείς, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ακροατές και οι αναγνώστες μας, μπορούν και πρέπει να κάνουν τη διαφορά.

Λέμε όχι στην “ανθρωποφαγία”, ένα λυπηρό δυστυχώς γνώρισμα και χαρακτηριστικό των μικρών κοινωνιών και όχι μόνο, αλλά στη σκέψη που είναι σαφώς χειρότερο. Αναφέρομαι στα αντανακλαστικά της μικρής κοινωνίας μας και φοβούμαι της κάθε κοινότητας. Στον φόβο, τον τρόμο, τον πανικό, την καχυποψία και συνωμοσιολογία, φαινόμενα που προκαλούν στρες και άγχος και συρρικνώνουν την ελευθερία της άποψης στο δημόσιο διάλογο.

Η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να αποτελέσει τον σπόρο, που εάν φυτευτεί και καλλιεργηθεί σε κατάλληλο έδαφος, -όπως στα πλαίσια μιας κοινωνίας που σέβεται τη διαφορετικότητα- και επιδιώκει τη συναίνεση, οι καρποί -που θα αποφέρει- θα καταδείξουν την αξία και τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης ελευθερίας. Αντίθετα, η συρρίκνωση της ελευθερίας της έκφρασης, δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά δημιουργεί πικρίες, αντιθέσεις, μίση και συνιστά απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Με δεδομένα λοιπόν όλα αυτά διερωτώμαι: “Γιατί επιτρέψαμε αυτή την αλλοίωση και αλλοτρίωση της ψυχής”; Μέχρι πριν λίγο καιρό η ασθένεια, η δοκιμασία ενός συνανθρώπου μας γινόταν αιτία συμπαράστασης και στήριξης. Τώρα; Mήπως είναι ευκαιρία να έρθουν οι καρδιές πιο κοντά, να μοιραστούν τον πόνο και την αγωνία, να σφίξει ο ένας το χέρι του άλλου; Απλά ρωτάω.

Μήπως σ΄ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, στηρίζοντας σαφέστατα και τους συνανθρώπους μας, που χρειάζονται τη βοήθειά μας; Φίλοι μου, οι διαγνωσμένοι θετικοί στον κοροναϊό, δεν είναι “λεπροί”.

Είναι οι άτυχοι και παράλληλα είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και αξίζουν το σεβασμό και τη στήριξή μας. Καλούμε λοιπόν όλους και όσους μας ακούνε και μας διαβάζουν, να τηρούν τα μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια, να χρησιμοποιούν αντισηπτικό και να φορούν τις μάσκες. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, διότι κοινωνία ενωμένη ποτέ νικημένη.

Άλλωστε μας το λέει τόσο δυνατά ο Οδυσσέας Ελύτης: ” Ότι χαθεί χάνεται για πάντα, ότι σώσουμε μες στην αστραπή, καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει”.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews.gr