Αποκλειστικό: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τα εμβόλια για τον COVID-19

1075

Του Δημήτριου Μ. Γάκη, ΜD*

Η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα των εμβολίων του COVID-19, το τελευταίο διάστημα έχει προσελκύσει την προσοχή των τρομοκρατημένων και έγκλειστων πολιτών.

Κρίνω σκόπιμο, με βάση την 40ετή εμπειρία μου στον χώρο της υγείας την οποία υπηρέτησα τόσο από την θέση του ιατρού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όσο και από την θέση του Διοικητού και εκσυγχρονιστού ενός μεγάλου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να θέσω το θέμα στην κανονική διάσταση του.

Θέμα πρώτον: Πρέπει να καταλάβει ο πολίτης ότι οι Φαρμακευτικές Εταιρείες, αποτελούν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις όπως και οι κατασκευαστικές, οι αεροπορικές κλπ Δεν αποτελούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και συχνά μεταχειρίζονται αθέμιτες πρακτικές εξαπάτησης και χειραγώγησης οι οποίες τις φέρνουν, δυστυχώς σπάνια, αντιμέτωπες με τον νόμο. Άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται, πάντα με επιφύλαξη τα όσα ανακοινώνονται!

Θέμα δεύτερον: Στην πολύχρονη καριέρα μου, ως μαχητής της υγείας, είδα εκατοντάδες «θαυματουργές θεραπείες», που ξεσήκωσαν ντόρο στα μέσα ενημέρωσης , να έρχονται και να παρέρχονται και αρκετές από αυτές εκ των υστέρων να χαρακτηρίζονται και ως επιζήμιες. Έχει πάρει, δυστυχώς η φαρμακευτική θεραπεία χαρακτηριστικά «μόδας»

Θέμα τρίτον: Η ορθολογιστές ιατροί, αντιπαλεύουν τα ανωτέρω φαινόμενα με την κριτική αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και την θέσπιση αυστηρών κανόνων ορθής πρακτικής. Αγρυπνούμε και ερευνούμε. Πιστέψτε με δεν είναι εύκολο.

Θέμα τέταρτον: Δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος και πολύ περισσότερο γιατρός που να είναι κατά των εμβολίων. Αν σήμερα φθάνουμε τα 80 έτη και λέμε νέος 70 ετών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα εμβόλια που εξάλειψαν τους εφιάλτες της ανθρωπότητας, και στα αντιβιοτικά. Να θυμίσω ότι στην αρχαιότητα γράφτηκε το περίφημο «γέρων τεσσαράκοντα ετών»

Θέμα πέμπτον: Τα εμβόλια χρειάζονταν , περίπου 10 χρόνια για να δοθούν για ασφαλή χρήση στην ανθρωπότητα. Το ταχύτερο εμβόλιο είναι της παρωτίτιδος που χρειάστηκε 7 χρόνια. (Μη συγχέετε το εμβόλιο της γρίπης που αλλάζει κάθε χρόνο. Εκεί αλλάζουν μόνο τα νεοεμφανιζόμενα στελέχη των ιών αλλά ο τρόπος παρασκευής παραμένει ο ίδιος)

Θέμα έκτο: Οι μορφές των εμβολίων, μέχρι σήμερα, περιείχαν ζώντες εξησθενημένους μικροοργανισμούς ή νεκρούς οργανισμούς, ή αντιγονικά τμήματα των μικροοργανισμών. Στόχος ήταν να προκαλέσουν την αντίδραση του οργανισμού αφ’ ενός με την δημιουργία αντισωμάτων έναντι του βλαπτικού παράγοντος (χυμική ανοσία) και αφ’ ετέρου  να δημιουργήσουν κύτταρα μνήμης (κυτταρική ανοσία), τα οποία σε μελλοντική προσβολή του οργανισμού, θα κινητοποιήσουν ταχύτατα την άμυνα του. Τέτοια συμβατικά εμβόλια είναι το Ρωσικό Sputnic-V, το Βρετανικό της Οξφόρδης το Κινεζικό Sinovac κ.α.

Θέμα έβδομο: Τα εμβόλια γενετικού υλικού (RNA ή DNA) είναι πρωτοεμφανιζόμενα. Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε, σε πολίτες και επιστήμονες, η εμφάνιση τους, δεν μπορεί παρά να  μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς η μεγάλη σύντμηση των χρόνων και των διαδικασιών που ακολουθήθηκε , κάτω από την πολιτική, δημοσιογραφική και κοινωνική πίεση. Αυτό όμως για τους υπεύθυνους επιστήμονες δεν είναι αρκετό. Θα περιμένουμε να δούμε την πλήρη δημοσίευση των δεδομένων των μελετών, ώστε να πεισθούμε πρώτιστα για την ασφάλεια και δευτερευόντως για την αποτελεσματικότητα (αυτήν  μπορούμε να την επαυξήσουμε με επαναληπτικές δόσεις, αν χρειαστεί). Τότε μόνο θα το συστήσουμε στους πολίτες.

Θέμα όγδοο: Μου προξενεί , αλγεινή εντύπωση  η απαράδεκτη εμμονή της ηγεσίας της Ευρώπης να ελεγχθούν τα εμβόλια μόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκου και μετά να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες μέλη. Θα θυμίσω ότι η αυτονομία των χωρών μελών επιτρέπει και, κατ’ εμέ, επιβάλλει τον έλεγχο τον έλεγχο κάθε φαρμάκου από έμπιστα εργαστήρια της. Πολύ περισσότερο ένα εμβόλιο γενετικού υλικού όπως το RNA, που παρήχθη στο άψε- σβήσε. Προσωπικά θα ήθελα να δουν την αλληλουχία των βάσεων που περιέχει το RNA τους και να δοκιμαστεί σε συνθήκες εργαστηρίου το τι πρωτεΐνες παράγει όταν μπει στο κύτταρο αυτό το μόριο RNA.

Θέμα ένατο: Ως οπαδός της Ιπποκρατικής Ιατρικής, αδιαφορώ για την προέλευση του εμβολίου. Με ενδιαφέρει πρώτιστα η ασφάλεια, μετά η αποτελεσματικότητα, μετά το κόστος και καθόλου το αν προέρχεται από τις ΗΠΑ, Κίνα Ρωσία. Θα προτιμούσα , βέβαια ένα Ελληνικό.

Θέμα δέκατο: Κατά συνέπεια, δεν μπορώ να κατανοήσω πως η Κομισιόν δεν συμπεριλαμβάνει στα υπό μελλοντική προμήθεια και το Ρωσικό εμβόλιo (Sputnic V) που είναι παραδοσιακής τεχνολογίας (όχι με γενετικό υλικό) και η δημοσιευθείσα μελέτη στο Lancet δείχνει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό

Θέμα ενδέκατο και σημαντικότερο: Θεωρώ αδιανόητη, για την ανοιχτόμυαλη Ευρώπη, την απειλή που εκτόξευσε κατά της Ουγγαρίας για κυρώσεις, αν προμηθευτεί το συμβατικού τύπου, εμβόλιο Sputnic V. Πρόκειται για ανόητη ενέργεια που εκτός των άλλων γεμίζει με καχυποψία τους πολέμιους των εμβολίων και συμβάλλει εκ προοιμίου, στην αποτυχία οιουδήποτε προγράμματος εμβολιασμού…

 

* Ο Δημήτριος Γάκης είναι Χειρουργός, τ. Διευθυντής Χειρ/κής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Ιπποκρατείου Γ.Νοσ. Θεσσαλονίκης, τ. Διοικητής Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ