Σαρώνει τη Βόρειο Ελλάδα ο κοροναϊός – Σε συναγερμό τα περιφερειακά νοσοκομεία

306

 «Φονικός» ο Νοέμβριος με περισσότερους από 1.300 νεκρούς – Παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων κοροναϊού και την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας, τα θύματα και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται

Την πιο σκληρή εικόνα της επιδημίας κορονοϊού παρουσιάζει ο “σκληρός” δείκτης των θανάτων, ένας δείκτης για τον οποίο έχουν μιλήσει επανειλημμένα οι ειδικοί, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα κινείται μόνο ανοδικά τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα κοροναϊού σταθεροποιηθούν ή αρχίσουν να υποχωρούν.

Χθες ανακοινώθηκαν 2.018 νέα περιστατικά θετικά στον κοροναϊό, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον προχθεσινό των 2.152 κρουσμάτων, καθώς και άλλοι 99 θάνατοι. Επίσης, ενθαρρυντικό μπορεί να θεωρηθεί πως το ποσοστό των θετικών τεστ ανήλθε στο 9,51%, έχοντας υποχωρήσει ελαφρά σε σχέση με το αντίστοιχο προχθεσινό (ήταν 10,07%), σε παρεμφερή αριθμό ελέγχων, 21.000 τεστ.

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τους ασθενείς, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της επέλασης του κοροναϊού και της βαριάς επίπτωσης της λοίμωξης Covid-19 στον πληθυσμό.

Πάνω από 1.300 νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Στις 31 Οκτωβρίου, οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.001.

Το 70% των θανάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από την αρχή της τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί μέσα στον Νοέμβριο που όπως όλα δείχνουν “διεκδικεί” τον τίτλο του πιο φονικού μήνα της επιδημίας για το τρέχον έτος.

Σαρώνει το επιδημικό κύμα τη Βόρεια Ελλάδα

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τους θανάτους προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς περίπου το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που “σάρωσε” το επιδημικό κύμα τη Βόρεια Ελλάδα.

Ανεβαίνουν σταθερά και οι διασωληνωμένοι

Χθες οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 608, αυξημένοι κατά 11 σε σχέση με τον προχθεσινό αριθμό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.

Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι900.

Από τους 608 διασωληνωμένους, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, οι 258 (42,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων και τέλος υπάρχουν και άλλοι 358 ασθενείς (ποσοστό 55,7%) ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

Η διασπορά στη χώρα και η “κατάρρευση” των περιφερειακών νοσοκομείων

Το 50% των σημερινών κρουσμάτων συγκεντρώνονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκαν 408 και 562 θετικά περιστατικά αντίστοιχα.

Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται ανάμεσα στις συνολικά 47 σήμερα Περιφερειεακές ενότητες της επιδημιολογικής έκθεσης, η Λάρισα (115 κρούςματα) και η Πιερία (113).

Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν τάση υποχώρησης σήμερα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τάση που ελπίζεται πως δεν θα έχει συγκυριακό και πρόσκαιρο χαρακτήρα.

Η Θεσσαλία παραμένει επιβαρυμένη και σήμερα με 235 κρούςματα, τα μισά από τα οποία είναι στη Λάρισα. Καταγράφηκαν επίσης 52 κρούςματα στη Μαγνησία, 40 στα Τρίκαλα και 28 στην Καρδίτσα.

protothema.gr