Ο «κανόνας των 100 βημάτων» ή πώς να μην πάρεις κιλά στην καραντίνα

252

Σώμα ακμαίο μετά από 10 ώρες καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή; Η διάσημη Γαλλογιαπωνέζα wellbeing guru Chico Shigeta έχει τον τρόπο…

H Σοφία Κόπολα έχει αδυναμία στο Παρίσι. Όχι μόνο γιατί γύρισε την ταινία για την ζωή της Μαρίας Αντουανέτας. Ούτε γιατί είναι η αγαπημένη των σχεδιαστών που την καλούν στην πρώτη σειρά των επιδείξεων. Η Σοφία Κόπολα αγαπάει το Παρίσι για την Chico Shigeta.

Συναντήθηκαν κάποια στιγμή όταν ζήτησε από το ξενοδοχείο να της συστήσει την καλύτερη wellbeing guru της πόλης. Από τότε κάθε φορά που επισκέπτεται την πρωτεύουσα του φωτός κλείνει απαραίτητα ραντεβού για κούρα αναζωογόνησης. Και η αλήθεια είναι ότι η Chico Shigeta δεν έχει τυχαία την A-list (από Ιζαμπέλ Ατζανί μέχρι Κάρλα Μπρούνι) στην ατζέντα της.

Όλη μέρα στην καρέκλα;
«Τα περισσότερα κορίτσια που έρχονται στο γραφείο», δήλωσε στην γιαπωνέζικη Vogue, «δουλεύουν πολύ, κοιμούνται λίγο, τρώνε αργά το βράδυ και η μόνη γυμναστική που επιβάλλουν στον εαυτό τους είναι οι σκάλες. Όταν είσαι 20 χρόνων τίποτα δεν σε επηρεάζει. Στα 30 διαπιστώνεις ότι η καθιστική ζωή δεν είναι αστεία. Και μπορεί το πιο αυτονόητο να είναι η λάθος στάση του σώματος -κανείς δεν μπορεί να τηρήσει τους κανόνες όσο και αν θέλει- αλλά όσο κάθεσαι το αίμα και η λέμφος λιμνάζουν με αποτέλεσμα κακή κυκλοφορία».

Και βέβαια, μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση τρως και πίνεις πολύ και όχι αυτά που σε κάνουν περήφανη. Συνήθως, πρόκειται για κενές θερμίδες και καθόλου πρωτεΐνες που φτιάχνουν μυς. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να απαλλαγεί κανείς εύκολα από το τοπικό πάχος και την κυτταρίτιδα. «Το χειρότερο», συνεχίζει η Shigeta, «είναι η έλλειψη βιταμίνης D που παράγεται από την έκθεση στον ήλιο». Και για πολλούς, η βιταμίνη D είναι η νέα αποκάλυψη: όχι μόνο γιατί βοηθάει στην σύνθεση του ασβεστίου αλλά κυρίως, γιατί συνδέεται με το αδυνάτισμα.

O κανόνας των 100 βημάτων
Η ίδια δεν προτείνει θαύματα. «Στην αρχή πρέπει να πετύχει κανείς τα απλά: να αφήσει την καρέκλα. Αυτή ήταν η ιδέα για τον κανόνα των 100 βημάτων: 100 βήματα κάθε μέρα -κατά προτίμηση έξω από το σπίτι- όπου προστίθενται 100 την επόμενη. Είναι εξαναγκασμός αλλά καταλαβαίνεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου πριν είναι αργά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι χρειάζεται να χύσεις ιδρώτα για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι. Το αντίθετο: το μυστικό είναι στην επανάληψη, όχι στην ένταση»

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένει σε ήπια άσκηση 10 λεπτών την μέρα όπως το περπάτημα των Νορβηγών. Γρήγορο περπάτημα κρατώντας δυο ξύλα -όπως τα μπατόν των σκιέρ- σε ανηφόρα στο δρόμο ή το πάρκο. «Με αυτό τον τρόπο έχεις καρδιοαναπνευστική άσκηση που γυμνάζει πνεύμονες, καρδιά και μυς». Και βέβαια, 1-2 λεπτά διάλλειμα κάθε μια ώρα για να μπει ξανά ο οργανισμός σε κίνηση.

Από τα έργα στην πράξη

Αν είστε στο σπίτι σηκωθείτε από την καρέκλα και αρχίστε να δίνετε μπουνιές στον αέρα σαν να είστε σε ρινγκ.

Αν είστε στο γραφείο τεντώστε προς τα πάνω τον λαιμό σαν να σας τραβά ένα σκοινί από το ταβάνι.

Όσο βλέπετε τηλεόραση σταθείτε όρθια και σηκώστε το ένα πόδι βάζοντας τα χέρια κάτω από το γόνατο για να ισορροπήσετε.

Η καλύτερη γυμναστική είναι η αντίσταση: ακουμπήστε τα χέρια στον τοίχο σαν να τον σπρώχνετε ενώ ρίχνετε από πίσω κλωτσιές με τα πόδια να ακουμπούν στους γλουτούς σας.

Περάστε, τέλος, ένα ελαστικό ύφασμα κάτω από το πέλμα και τραβήξτε το ψηλά σηκώνοντας τα χέρια πάνω από κεφάλι.

Σημασία έχουν οι μικρές αλλαγές και όχι τα μεγάλα λόγια. Καμία γυναίκα δεν άλλαξε το σώμα της επειδή το αποφάσισε αλλά επειδή το δοκίμασε.

 

olivemagazine.gr