Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τουρκία – Προειδοποιήσεις από την Ευρώπη – Τι διαμηνύει ο Κ. Μητσοτάκης

248

Με το χρόνο προς τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών να κυλά αντίστροφα, η Ευρώπη εντείνει το αποτύπωμα των προειδοποιητικών μηνυμάτων της προς την Τουρκία.

“Ο χρόνος της Άγκυρας τελειώνει”, διαμηνύουν grosso modo ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με τη γείτονα και τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να έχουν περιθώριο τριών εβδομάδων, προκειμένου να ακολουθήσουν τη ρότα της αποκλιμάκωσης “με συνέχεια και συνέπεια”, πριν οι Βρυξέλλες συζητήσουν το ζήτημα των κυρώσεων.

Μετά την προπαρασκευαστική του Συμβουλίου τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Μάας, χτύπησαν νέο… καμπανάκι στον πρόεδρο Ερντογάν.

“Το χάσμα ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία μεγαλώνει διαρκώς. Λυπάμαι που το λέω αλλά αυτή είναι η άποψη των υπουργών Εξωτερικών. Πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής με την Τουρκία”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο παραβιάζουν αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να αναλύσουν την κατάσταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, επισημαίνοντας πως, για να επανέλθουν οι συζητήσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτείται η ριζική αλλαγή στάσης της Άγκυρας.

Με την Αθήνα να συνεχίζει τη στρατηγική ενίσχυσης των διεθνών συμμαχιών της, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθύμισε στη γείτονα τις δύο επιλογές που ανοίγονται στον ορίζοντά της. Είτε αυτή της συνεργασίας, είτε αυτή που θα οδηγήσει σε όξυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναπόφευκτα σε συνέπειες.

“Έχει ήδη τεθεί μια προθεσμία, που είναι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει τον Δεκέμβριο, όπου θα αποτιμηθούν οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών και θα ληφθεί η απόφαση για κοινή ευρωπαϊκή στάση προς την Τουρκία. Δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες δεν είδαμε την Τουρκία να σταματά αυτή την προκλητική συμπεριφορά. Υπάρχουν συνεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και μια ανησυχητικά προκλητική συμπεριφορά προς την Κύπρο, εξαιτίας της οποίας δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος πως μπορούμε να μιλάμε για το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της κατάστασης”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η γειτονική χώρα, με την στάση της απομακρύνεται από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο. “Δυστυχώς, με υπευθυνότητα της Τουρκίας, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για θετικό διάλογο”, σημείωσε, στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. “”Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο κ. Δένδιας.

capital.gr