Κοροναϊός: Γιατί κοκκίνισε η Β. Ελλάδα – Τι προβλέπει το ΑΠΘ για την κορύφωση διασωληνώσεων και θανάτων

288

Αύξηση των διασωληνώσεων το επόμενο διάστημα παρά τη διαφαινόμενη μείωση του ρυθμού αύξησης της πανδημίας του κορoναϊού προβλέπει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον διευθυντή του εργαστηρίου, καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη, βασίζει τα συμπεράσματα στις αναλύσεις με μαθηματικά και φυσικά μοντέλα αλλά και με στατιστικές μελέτες των διαθέσιμων δεδομένων για την πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

«Οι διασωληνώσεις ακολουθούν την κορύφωση των λοιμώξεων έπειτα από μία εβδομάδα, ενώ οι θάνατοι έπειτα από δύο εβδομάδες. Δηλαδή μπορεί οι θάνατοι να κορυφωθούν, ενώ πέφτει ο αριθμός των λοιμώξεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο τέλος αυτής της εβδομάδας και αρχές της άλλης ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κορυφωθεί και θα πλησιάσει τα 580 άτομα. Κι αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο, γιατί ο αριθμός προσεγγίζει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας στο σύνολο της χώρας. Αντίστοιχα, στις αρχές του Δεκέμβρη αναμένουμε ότι θα κορυφωθούν οι θάνατοι», ανέφερε στη Voria.gr ο κ. Λογοθετίδης.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η τήρηση των μέτρων και των απαγορεύσεων που ισχύουν, που θα πρέπει να αίρονται σταδιακά. «Για να πέσουμε σε έναν αριθμό λοιμώξεων που θα είναι ελέγξιμος χρειαζόμαστε σίγουρα τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες. Και πάλι όμως πρέπει να δει κανείς τι θα γίνει στη συνέχεια και ποια μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται. Προφανώς μερικά μέτρα θα αρθούν, ώστε να ανασάνει ο κόσμος και η οικονομία, όμως αυτό πρέπει να γίνει βήμα προς βήμα. Αν τολμήσουμε πιο δραστική άρση των μέτρων, τότε φοβάμαι ότι τα Χριστούγεννα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Και τότε θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Θα ξαναζήσουμε το σενάριο που έχουμε τώρα», τόνισε. Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα ο καθηγητής απάντησε: «Τα μέτρα πρέπει να τα τηρείς κιόλας. Είδαμε τι έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου. Η γιορτή και τα πάρτι τις προηγούμενες μέρες έκαναν ζημιά. Είδαμε επίσης και τι έγινε στις 17 Νοέμβρη. Τι σημασία έχουν τα μέτρα αν οι άνθρωποι κυκλοφορούν και κυρίως δεν παίρνουν μέτρα;».

Γιατί κοκκίνισε η Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, άργησαν να ληφθούν τα μέτρα και κυρίως η επιβολή της χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, με αποτέλεσμα να απλωθεί κατά βάση από τις μικρές ηλικίες, από νέους που δεν πρόσεχαν και ενίσχυαν τη μετάδοση στους μεγαλύτερους. «Αυτό συνέβη σε όλες τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που έχουν πανεπιστήμιο στο κέντρο. Η νεολαία είναι συγκεντρωμένη στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται τα στέκια και η νυχτερινή ζωή, με τη Θεσσαλονίκη να είναι το χειρότερο παράδειγμα σε αυτό το μοντέλο. Το ίδιο βλέπει κανείς στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, αλλά και στα Γιάννενα, όπου το πανεπιστήμιο είναι πιο έξω, αλλά τα στέκια είναι στο κέντρο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, έπαιξε κυρίαρχο λόγο στην εξάπλωση στην περιφέρεια. Συνέπεσαν κάποια πράγματα, όπως η 26η Οκτωβρίου, με το πενθήμερο μέχρι την 28η Οκτωβρίου, όπου κόσμος πήγε σε διάφορα μέρη στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, με την παύση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, οι φοιτητές επέστρεψαν στα σπίτια τους εξαπλώνοντας εκεί τη λοίμωξη».

Πηγή: voria.gr