«Στις 20 Νοεμβρίου τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων»

276

Ορόσημο είναι ότι 20η Νοεμβρίου, η ερχόμενη Παρασκευή για να υπάρχει μία πρώτη εικόνα

Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του lockdown στην αντιμετώπιση του κοροναϊού αναμένονται μετά τις 20 Νοεμβρίου.

«Τα μέτρα χρειάζονται χρόνο, περισσότερο χρόνο από ότι τον Μάρτιο σε αυτή τη φάση, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ΕΡΤ και εξέφρασε κι εκείνη την αισιοδοξία της, ότι από τις αρχές του έτους θα έχουμε τις πρώτες δόσεις εμβολίων στη χώρα μας, ενώ όπως σημείωσε: Όλη η χώρα είναι μία ενιαία γεωγραφική περιφέρεια και ως εκ τούτου εάν χρειαστούν διακομιδές, αυτές θα γίνουν στο σύνολό τους.

Γεγονός είναι ότι ορόσημο είναι ότι 20η Νοεμβρίου, η ερχόμενη Παρασκευή για να υπάρχει μία πρώτη εικόνα και μία αξιολόγηση για το κατά πόσο τα μέτρα που έχουν παρθεί αποδίδουν και αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αναφέρει η ert.gr.

Αυτά είναι και τα δεδομένα, που θα οδηγήσουν τον Πρωθυπουργό στις τελικές αποφάσεις για μία πιθανή παράταση ή μη του λοκντάουν.

Το ότι η χώρα είναι ενιαία περιφέρεια και εάν χρειαστούν διακομιδές θα γίνουν στο σύνολό τους, που δήλωσε στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, το είχε επισημάνει και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης είχε δηλώσει ότι είναι τόσο μεγάλη η κρισιμότητα της κατάστασης αυτή τη στιγμή που και 15.000 κλίνες ΜΕΘ να είχαμε – αυτή τη στιγμή έχουμε 1.162 κλίνες ΜΕΘ – δεν θα ήταν αρκετές αν συνεχίζαμε σε αυτούς τους ρυθμούς και δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα.

Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν για την κυβέρνηση είναι να μην χρειαστούν σκληρότεροι περιορισμοί, γι΄αυτό το λόγο αυτό, άπαντες δεν σταματούν να τονίζουν την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων.

Ωστόσο, υπάρχουν στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα που σχετίζονται κυρίως με την κινητικότητα των πολιτών: είτε όσον αφορά την αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων είτε τον ακόμα πιο αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας.

Παραμένει ο στόχος των γιορτών για το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας. Ωστόσο, εάν τα πράγματα πάνε καλά, η άρση του λοκντάουν θα γίνει σταδιακά για τους επαγγελματικούς κλάδους, δεν θα ανοίξουν όλοι ταυτόχρονα.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου «Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα», υποδηλώνοντας ότι για το επόμενο διάστημα η πανδημία μας υποχρεώνει να ακολουθούμε πολύ συγκεκριμένους κανόνες.

Την ευχή και αισιοδοξία ότι εάν τηρήσουμε πιστά τα μέτρα, θα κάνουμε  Χριστούγεννα με τις εκκλησίες ανοιχτές, ήταν το κοινό μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.