Εύκολα 2-0 την Μολδαβία και τώρα ο «τελικός» με τη Σλοβενία

325

Την πρώτη από τις δύο νίκες που χρειάζεται για να κατακτήσει την κορυφή του ομίλου της στο Nations League και να πάρει την άνοδο για την μεγαλύτερη κατηγορία, πέτυχε η Εθνική ομάδα, καθώς επικράτησε στο Κισινάου της Μολδαβίας με 2-0. Έχοντας τον Κώστα Φορτούνη σε πολύ καλή μέρα, η Εθνική ομάδα έφτασε χωρίς κόπο και χωρίς να απειληθεί στο στόχο της και πλέον η πρωτιά θα παιχτεί στον «τελικό» της Τετάρτης με την Σλοβενία στη Ριζούπολη. Οι Σλοβένοι έχουν 13 βαθμούς έναντι 11 της Ελλάδας, καθώς επικράτησαν με 2-1 του Κόσσοβου με γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης και θα έρθουν για να παίξουν για δύο αποτελέσματα καθώς βολεύονται και με την ισοπαλία.

Ο Φορτούνης, ήταν αυτός που έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό των Μολδαβών με ένα εκπληκτικό γκολ στο 32΄, ενώ από δική του ασίστ προήλθε και το δεύτερο τέρμα της Εθνικής λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο ημίχρονο. Αν και δεν πέταγε… φωτιές με την απόδοσή της, η Εθνική ομάδα ήταν σαφώς καλύτερη από την Μολβαδία και ουσιαστικά «καθάρισε» τη νίκη στο τελευταίο 15λεπτο του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στη συνέχεια έκανε περισσότερο «συντήρηση» ενόψει του αγώνα με την Σλοβενία σε λίγες μέρες, που θα κρίνει την πρώτη θέση.

Ο Τζον Φαν΄τ Σχιπ προτίμησε τελικά 11άδα με δύο εξάρια (Ζέκα – Μπουχαλάκης), ενώ μπροστά τους στο 4-2-3-1 ήταν ο Μπακασέτας. Ο Φορτούνης πήγε στα αριστερά, ο Λημνιός στα δεξιά, ενώ στην κορυφή της επίθεσης επιλέχθηκε ο Παυλίδης, αντί του Γιακουμάκη.

Η Εθνική ξεκίνησε –όπως ήταν αναμενόμενο- έχοντας την κατοχή της μπάλας απέναντι στην Μολδαβία που είχε κλειστεί στο μισό γήπεδο, έχοντας δύο ζώνες άμυνας. Η πρώτη καλή φάση ήρθε στο 11ο λεπτό, όταν ο Μπακασέτας με κάθετη μπαλιά έβγαλε τον Φορτούνη απέναντι στον αντίπαλο γκολκίπερ, όμως το πλασέ του μέσου του Ολυμπιακού, βρήκε στο χέρι του Ναμάσκο, με την μπάλα να φεύγει κόρνερ. Το σκηνικό δεν άλλαξε στη συνέχεια, καθώς η μπάλα ήταν σε ελληνικά πόδια, χωρίς όμως να μπορεί να βρεθεί η λύση που θα ξεκλείδωνε την άμυνα των γηπεδούχων.

Τελικά αυτή την έδωσε, όχι μια ομαδική προσπάθεια, αλλά μια έμπνευση της στιγμής. Ο κορυφαίος του αγώνα, Κώστας Φορτούνης, έγινε στο 32ο λεπτό, κάτοχος της μπάλας αρκετά έξω από την περιοχή του Ναμάσκο και αφού κινήθηκε για λίγο χωρίς αντίπαλο, έπιασε ένα καταπληκτικό σουτ από τα 25 περίπου μέτρα, στέλνοντας την μπάλα στο «παραθυράκι» του Μολδαβού τερματοφύλακα, ανοίγοντας το σκορ για την Εθνική ομάδα.

Το γκολ αυτό, όπως ήταν φυσικό, έδιωξε το άγχος από τους παίκτες της Εθνικής, οι οποίοι ανέβασαν ακόμα περισσότερο την πίεση. Ετσι μόλις εννέα λεπτά μετά στο 41’, έπειτα από φάση διαρκείας, ο Φορτούνης πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή και με παράλληλη πάσα βρήκε τον Μπακασέτα που με πλασέ στην κίνηση έκανε το 2-0, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη τη συνέχεια του αγώνα.

Μάλιστα, στο 43ο λεπτό, η Εθνική έφτασε κοντά στο 3-0, όταν ο Τσιμίκας βρέθηκε σε καλή θέση απέναντι στον Ναμάσκο, αλλά το σουτ αποκρούστηκε από τον Μολδαβό τερματοφύλακα.

Η Εθνική ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, όταν στο 55ο λεπτό, έπειτα από μια ακόμα πολύ καλή συνεργασία του Μπακασέτα με τον Φορτούνη, ο τελευταίος βγήκε τετ α τετ με τον Ναμάσκο, όμως το πλασέ του δεν ήταν καλό με αποτέλεσμα ο Μολδαβός γκολκίπερ να διώξει με το πόδι.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή της Εθνικής στο παιχνίδι, καθώς παρά το γεγονός ότι συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν απείλησε ουσιαστικά την εστία της Μολδαβίας. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο και οι κινήσεις του Φαν΄τα Σχιπ από τον πάγκο, καθώς ο Ολλανδός τεχνικός θέλησε να διαφυλάξει τον Φορτούνη ενόψει του αγώνα με την Σλοβενία και έτσι τον έβγαλε από το παιχνίδι μόλις στο 65’. Αλλαγή πάντως που έχει λογική, καθώς ο κορυφαίος του χθεσινού αγώνα είναι στο όριο καρτών και αν δεχόταν άλλη μία θα έχανε το ματς της Τετάρτης.

*Την κίτρινη κάρτα αντίκρισαν οι Μαυρίας (47′), Γιαρντάν (60’).

Μολδαβία: Ναμάσκο, Πόσματς, Αρνάς, Γιαρντάν, Ρέαμπτσιουκ, Τσεμποτάρου (46’ Επουρεάνου), Ιονίτα (83’ Μποϊτσκούκ), Ράτσα (61’ Τσούρκαν), Κοτσιούκ (46’ Καϊμάκοβ), Σπάταρου, Νταμασκάν (72’ Ντρος).

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Μαυρίας, Χατζηδιάκος, Τζαβέλας, Τσιμίκας (62’ Κυριακόπουλος), Ζέκα, Μπουχαλάκης, Λημνιός (78’ Χατζηγιοβάννης), Μπακασέτας, Φορτούνης (65’ Τζόλης), Παυλίδης (78’ Γιακουμάκης).

* Σε αγώνες για το Nations League: Ολλανδία – Βοσνία 3-1, Βέλγιο – Αγγλία 2-0, Δανία – Ισλανδία 2-1, Ιταλία – Πολωνία 2-0, Σλοβακία – Σκωτία 1-0, Βουλγαρία – Φινλανδία 1-2, Ουαλία – Ιρλανδία 1-0, Τουρκία – Ρωσία 3-2, Αυστρία – Β. Ιρλανδία 2-1, Ουγγαρία – Σερβία 1-1, Τσεχία – Ισραήλ 1-0, Β. Μακεδονία – Εσθονία 2-1, Αλβανία – Καζακστάν 3-1, Γεωργία – Αρμενία 1-2, Λευκορωσία – Λιθουανία 2-0.