Οι καιροί ου μενετοί

338

Του Ηλία Χρυσικού*

Φίλοι μου, επειδή βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης κατά της πανδημίας και το σύστημα υγείας είναι σε ένα οριακό σημείο…χρειάζεται να υπάρξουν άμεσα μέτρα.

Ίσως, θα ήμασταν σε πιο ψύχραιμη κατάσταση, εάν είχαν ληφθεί τα σχετικά μέτρα και δεν είχε σπαταληθεί χρόνος και δεν είχε επικρατήσει ένας εφησυχασμός. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, δεν είναι φρόνιμο να επιρρίπτουμε ευθύνες, για όσα δεν έκανε η κυβέρνηση, διότι όλη η Ευρώπη είναι αντιμέτωποι με το 2ο κύμα της πανδημίας.

Έχω την εντύπωση, ότι εάν δεν ελεγχθεί ο ρυθμός μετάδοσης, θα εξαντληθούν και τα όρια των νοσοκομείων. Υπάρχουν όμως και τα καλά νέα, -για το εμβόλιο- και που δεν πρέπει να λειτουργήσει ως έναυσμα για περαιτέρω χαλάρωση.

Ήδη, η εικόνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, δεν θυμίζει καραντίνα. Θα πρέπει, αντιθέτως, να εκληφθούν ως σήμα, ότι η συλλογική προσπάθεια έχει μεν ορατό τέλος, αλλά για να μη χαραμιστεί, θα πρέπει στους μήνες που απομένουν να μην κινδυνεύσουν άλλες ζωές και να μην τις θέσουμε σε κίνδυνο με τη συμπεριφορά μας.

Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και οι επιχειρηματίες και οι πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και το κυβερνητικό επιτελείο που ασχολείται με την υγειονομική κρίση.

Οι περιορισμοί κυκλοφορίας το βράδυ και η καθολική χρήση μάσκας, προφανώς ενοχλούν και την καθημερινότητα, αλλά και την οικονομική δραστηριότητα.

Ωστόσο, η άποψή μου είναι, ότι δεν θα φέρουν την καταστροφή. Αντιθέτως, το νέο lockdown μπορεί, ίσως, να αποβεί μοιραίο για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αλλά και για τους εργαζόμενους, που ήδη δέχονται μεγάλο πλήγμα.

Ένα πλήγμα το οποίο δεν αποτυπώνεται ακόμη ξεκάθαρα και που το επόμενο διάστημα θα βγει στο φως της δημοσιότητας. Ο πρωθυπουργός, έκανε σαφές πως τα μέτρα στήριξης δεν θα είναι απεριόριστα και η ανάκαμψη πρέπει να δομηθεί από τώρα, με σχέδιο και που θα οδηγήσει νέα πνοή ανάπτυξης της χώρας.

Φίλοι μου, είναι η ώρα της υπευθυνότητας, είναι η ώρα της προετοιμασίας για την επόμενη μέρα και το μείζον βρίσκεται στην προσπάθεια όλων να σταθούμε όρθιοι και μετά τον πόλεμο της κρίσης για ένα καλύτερο μέλλον.

“Οι καιροί ου μενετοί”, που σημαίνει σ’ ελεύθερη απόδοση, “οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε”. Είναι η ρήση του Θουκυδίδη, που εκφράζει στο ακέραιο την σημερινή μας “αγωνία”.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm Ν. Πιερίας & αρθρογράφος του pierianews.g